ЛМГО «Українська молодь – Христові» запрошуємо до участі у І молодіжному конкурсі-есе "Митрополит Андрей Шептицький – Мойсей українського народу"
  • Птн, 08/05/2015 - 02:50

Він і далі «проповідує своїми писаннями. Його науки та поучення такі многогранні і так охоплюють всі справи нашого духовного та національного життя, наші недостачі й хиби, наші потреби й вимоги, що його слово стає далі живим і будуючим». 

(Кир Йосиф Сліпий)

Конкурс – есе присвячений 150- річчю від дня народження Митрополита Андрея на тему: «Мойсей українського народу». Ідея конкурсу взяла свій початок з наявного стану відсутності знань про постать Митрополита Шептицького серед молоді, зокрема, пов’язаній з духовною спадщиною українського Мойсея. Митрополит Андрей Шептицький, один з перших вивів українську Церкву і загалом українську культуру, ідентичність, державність, на світовий рівень, а головне - дав зрозуміти українцям, хто ми такі є, і що за свою «рідну хату» і за свою Церкву потрібно боротися: «Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою, невтомною працею». Сьогодні про Митрополита Шептицького мало хто знає, дуже мало хто черпає цілющої водиці з його духовної криниці. Саме він вчить нас як «будувати рідну хату», яким має бути справедливий лад, якою має бути християнська сім’я, як любити, шанувати і розвивати мистецтво, як любити ворога і убогих, як розуміти і допомагати потребуючим, як любити і шанувати Бога, старших і Церкву …

Тому, нашим завданням є розірвати це коло.

Зараз молодь відчула потребу сказати своє слово про Митрополита Шептицького

Він – не минуле, а наш сучасник,

Його слова – то правда сьогодення і пророцтво на майбутнє

Його духовна спадщина – дар для всього народу і наше завдання, наш моральний обов’язок її прочитати по-новому, розуміти і нею жити..

Мета конкурсу:

Залучити молодь Львова, Львівщини та інших регіонів України до ознайомлення та вивчення духовної спадщини Митрополита Андрея Шептицького, щоб відчути, побачити і прочитати досвід Митрополита Шептицького, використати його для нашого часу і особисто збагатитись мудрістю українського Мойсея. 

Структура конкурсу:

1-й етап: 3 13 травня до 29 липня – написання та надсилання есе на емейл;

2-й етап: з 10 серпня до 20 серпня - експертна комісія читає й обговорює роботи та визначає трьох фіналістів з трьох номінацій. Серед трьох фіналістів з трьох номінацій голова експертної комісії визначає трьох переможців

3-ий етап: оголошення та нагородження переможців під час свята молоді «Українська Молодь – Христові» 19- 20 вересня 2015 р. Б. і фіналісти конкурсу представляють свої роботи. 

Теми для творів:

1. Духовна спадщина Митрополита Шептицького: ( «НЕ Убий»… якою повинна бути християнська любов до ближнього?, «Як будувати рідну хату?»…Яким повинен бути справедливий лад? Роздуми на фоні послання Митрополита Андрея;,- Важливість послуху молоді до авторитетів, Церкви, Бога і старших у «Слові до молоді» 1932р. ;- «Квестія соціальна» як взірець соціального вчення (1904 р)- значення і роль спадщини Митрополита у побудові майбутнього нашого народу)

2. Митрополит Шептицький і мистецтво;

3. Харитативна діяльність Шептицького;

4. Ким постать Шептицького є для мене і мого народу;

5. Авторська поезія про Митрополита Андрея Шептицького;

Загалом учасників буде поділено на три номінації:
-наукові твори

-есе (науково-публіцистичний, чи публіцистичний стиль) 

-художнє есе та поезія. В кожній номінації буде визначено по три фіналісти.

Вікові критерії (згідно із Законом України про молодь): учасниками конкурсу можуть стати молоді люди від 14 до 35 років. Учасників молодших чи старших не буде допущено до участи.

Критерії оцінювання конкурсантів:

• Відповідність тематиці

• Оригінальність та новизна

• Щирість у висвітлені думок

• Відсутність мовленнєвих помилок

За порушення положень учасника буде позбавлено права на участь у конкурсі.
Додаткова інформація: 

1.Участь у конкурсі є безкоштовною.

2. Твори, надсилати на конкурс на електрону пошту координатора: ASheptitsky1865@gmail.com. Організатори залишають за собою право використовувати твори у рекламних цілях самого конкурсу вказуючи автора.

3. Організатори конкурсу залишають за собою право вносити зміни до положень конкурсу.

4. 20 найкращих есе буде видано в книзі і опубліковано на сайті ЛМГО «Українська Молодь-Христові».

5. Троє переможців з кожної номінації отримають грошову винагороду, а також книжки про Митрополита Шептицького. Всі учасники отримають заохочувальні призи.

Координатор конкурсу : 0676075684 - Христина

E-mail: khrystynakutniv@gmail.com

Організатор: ЛМГО «Українська молодь – Христові»