Логотип візиту Папи Франциска до Швеції – Христос у центрі всього
  • Пон, 31/10/2016 - 16:29

Логотип візиту Папи Франциска до Швеції – хрест з Ісусом у центрі всього, створив молодий сальвадорієць Крістіан Чаваррія Аяла.

На барвистому, яскравому хресті бачимо триєдиного Бога, що творить і примирює. В основі хреста зображені Божі руки, Які тримають все сотворене і Своєю смертю та воскресінням оновлюють життя людини. Ісус Христос, Боже Слово, присутній у Пресвятій Євхаристії, є вершиною всього життя. Виноградна лоза і китиці винограду символізують Христа і Божий люд.

Голуб, якого бачимо у трьох частинах хреста, представляє Святого Духа. Він є запевненням, що Божий задум спасіння згідно з Божою обіцянкою, продовжує виявляти свою силу в кожному часі та в кожній ситуації.

Хрестильниця є символом живої води, що оновлює людину у Хрищенні та завдяки йому вона стає членом Христового Тіла у спільності святих. Пресвята Євхаристія вчиняє видимим сопричастя Церкви. Ісус Христос, у центрі Євхаристійного бенкету, жертвує Себе Самого як поживу, щоб зміцнити єдність і примирити всіх людей, знищуючи стіни поділу.

Хрест, у дійсності, представляє найглибше прагнення спільної Євхаристії.

В інтерв’ю іспанською мовою для Радіо Ватикану автор логотипу подорожі Папи Франциска до Швеції Крістіан Чаваррія Аяла розповів, що він належить до лютеранської Церкви, але дуже любить Церкву католицьку. Він згадав слова Святішого Отця, що стаємо кращими, коли ми разом.

Він дуже щасливий, що саме його робота була вибрана для того, щоб представити історичний момент спільного лютерансько-католицького спогадування 500-річчя реформації.

Молодий сальвадорський художник наголосив, що його картина розповідає також і про його віру та про шлях надії. Йому було тільки 4 роки, коли під час громадянської війни у Сальвадорі загинули його брати та друзі. Він пережив важкий досвід голоду, болю і страждань. Його жорстоко побили і залишили тільки тому, що вважали вже мертвим.

«Я не мав дитинства, – розповів Крістіан, – але за допомогою мами зростав у вірі, пізнаючи Божу любов».  За його словами, у цьому дуже допомогло малювання і він був дуже щасливий, коли один з його хрестів був подарований 2013 року Папі Францискові.

Разом з родиною він був біженцем у Швеції, а потім повернувся на батьківщину.