Лопп’яно – лабораторія братерства й школа життя
  • Чтв, 10/05/2018 - 17:15

Містечко Лопп’яно, віддалене 20 кілометрів від Флоренції, що простягнулось на 260 гектарах гористої місцевості, є першим міжнародним осередком Руху Фоколярів. Називають його словом «цитадель» - «cittadella», маючи на увазі не старовинну фортифікаційну споруду, а «духовний бастіон». Понад 50 років тому воно виникло з ініціативи К’яри Любік, засновниці Руху Фоколярів.

Саме його відвідав вранці 8 травня 2018 року Папа Франциск після пастирського візиту до католицької спільноти Номадельфії.

Сучасне Лопп’яно – це санктуарій Пресвятої Богородиці Марії, університет «Софія», міжнародні школи, невеликі підприємства, які діють згідно з проектом «Економіки сопричастя», призначаючи частину прибутків незаможнім. До цього проекту приєднались понад 200 італійських підприємств, а в усьому світі – приблизно 800.

Слід згадати, що тепер на всіх континентах світу існує понад 25 таких містечок-цитаделей, які живуть у дусі справжнього братерства, користуючись спільною власністю в дусі євангельської любові.

Лопп’яно, засноване 1964 року нараховує 850 мешканців. Це чоловіки й жінки, сім’ї, молодь і діти, священики й богопосвячені особи з майже 70 країн світу, які поділяють духовність Руху Фоколярів. Майже половина з них постійно мешкає в Лопп’яно, а інші є учасниками однієї з десяти міжнародних шкіл.

Міжнародна й багатокультурну структура сформувала з Лопп’яно справжню «лабораторію братерського співжиття, комунікації та співпраці» між людьми різного віку, суспільного стану, традицій, культури й віровизнання. Кожен мешканець Лопп’яно віддає спільноті свої професійні здібності та особисті таланти, в повному сопричасті матеріальних та духовних дібр. Лопп’яно часто називають «лабораторією братерства», а Папа Франциск назвав його «школою життя», щоб привернути світові надію, даючи приклад нової цивілізації любові.

Щороку Лопп’яно відвідують десятки тисяч людей з усього світу, які знаходять тут приклад справжнього євангельського співжиття, можливого також і в Третьому тисячоріччі.

2004 року в Лопп’яно посвячено храм Пресвятої Богородиці Марії, що тепер є санктуарієм. Там також розташована екуменічна каплиця для віруючих інших конфесій.  А 2007 року споруджено великий багатофункціональний комплекс, в якому відбуваються зустрічі, конференції, музичні та мультимедійні заходи.

Пригадаємо, що католицький мирянський рух «Діло Марії», відомий як «Рух Фоколарів», започаткувала К’яра Любік. Вона народилась 1920 року в Тренто, на півночі Італії. Церковний рух «Фоколарів» К’яра започаткувала ще 23-літньою вчителькою в рідному місті під час ІІ світової війни.

Рух «Фоколарів», назва якого походить від італійського слова “focolare”, що означає «домашнє вогнище», поширений у 182 країнах світу, нараховуючи понад 140 тисяч постійних членів, які живуть невеликими спільнотами, більш, ніж 2 мільйони активних прихильників з найрізноманітніших середовищ, не тільки католицьких. До них належать православні, протестанти, англікани, представники нехристиянських релігій, а також і ті, хто не сповідує жодної релігії. Рух Фоколарів поширений і в Україні, як також присутні представники мережі «Економіки сопричастя».

К’яра Любік померла 14 березня 2008 року в Рокка-ді-Папа поблизу Риму, а її наступницею є Марія Воче, одна з найближчих послідовниць.