"L'Osservatore Romano": кому цікаво, що думає Церква?
  • Птн, 08/03/2013 - 19:49

 Напередодні такої важливої події в історії Церкви, як обрання нового Папи, Ватиканське видання "L'Osservatore Romano" запитує: "Кого по-справжньому цікавить, що думає Церква?».

У статті під такою назвою головний редактор газети Джованні Марія Віан розважає про складні стосунки між Церквою і ЗМІ, які існують вже більш ніж  століття. Говорячи про існуючі непорозуміння, журналіст навів у приклад історію, яка навіть якщо не є істинною,  чудово передає суть проблеми. У ній розповідається про європейського єпископа, який  прилетів у США. Ще в аеропорту до нього підійшов агресивно налаштований журналіст і задав провокаційне запитання: Чи не збирається єпископ відвідати нічний клуб? На це єрарх відповів з іронією:  "А що, тут є нічні клуби?». У результаті наступного дня єпископ побачив газету із заголовком, який формально відповідав тому, що було сказано: "Перше запитання єпископа: чи є в Нью-Йорку нічні клуби?"

Уже 1950 р. майбутній папа Павло VI відзначав труднощі у взаєморозумінні зі світом. За його словами, необхідно  навчитися бути "старомодним і сучасним, говорити за традицією, але відповідно до сьогоднішнього сприйняття".
Ватиканське видання зазначає, що для того,  щоби пояснити, що думає Церква щодо важливих питань, ще папа Лев XIII вирішив дати інтерв'ю ЗМІ. Однак воно викликало невдоволення Ватикану і медійну бурю. Наступне інтерв'ю Римський Понтифік дав тільки за 70 років. Це зробив 1965 р. Папа Павло VI італійській газеті "Corriere della sera". Спочатку цього Понтифіка добре сприйняли ЗМІ, але після його енцикліки "Humanae vitae" ці взаємини змінилися. Таку  критичну позицію ЗМІ зайняли також і щодо його наступника Івана Павла II.

Відзначається, що сьогодні бажання зрозуміти Церкву стало менше, ніж під час II Ватиканського Собору. Тому Бенедикт XVI у своїх книгах-інтерв'ю з Пітером Зеєвальдом прагнув висловлювати свої думки як можна зрозуміліше не тільки католикам. А для цього існує тільки одна мета: "говорити про Бога, єдину реальність, яка по-справжньому необхідна", — відзначає "L'Osservatore Romano".

За матеріалами http://be.radiovaticana.va