Луцькі депутати закликали вірян УПЦ МП вимагати від духовенства церкви негайного виходу з підпорядкування РПЦ
  • Чтв, 30/04/2015 - 14:13

За документ, що закликає прихожан Української православної церкви Московського патріархату вимагати від духовенства церкви негайного виходу з підпорядкування РПЦ обранці луцької громади вирішили голосувати таємно.

Про це йшлося під час 73-ї сесії міської ради 29 квітня.

Відповідний проект рішення презентував депутат Богдан Шиба. Дехто з депутатів висловив зауваження щодо проекту рішення. Так, член депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук зазначив, що питання релігії не є компетенцією міськради, а такими проектами рішень депутати лише сіятимуть суперечки, розколюючи суспільство. З його слів, люди самі розберуться, в яку церкву їм ходити, тож він утримається під час голосування.

На це Богдан Шиба відповів, що Верховна Рада офіційно визнала Росію державою-агресором, тож всі структури, які мають зв’язки

з агресором, в будь-який момент можуть бути використані проти української держави та українців. Відтак, у звернення депутати лише просять земляків-волинян, які є прихожанами УПЦ МП, вимагати аби церква вийшла зі складу Московського патріархату, була насправді українською церквою.

Депутат Анатолій Пархом'юк зауважив, що підтримує проект рішення, але просить зробити голосування таємним. Відтак, депутати вирішили

голосувати таємно і 32 голосами у закритому режимі підтримали проект рішення.

Нагадаємо соціологічні дані свідчать, що кількість прихильників УПЦ (КП) за минулий рік збільшилася з 32% до 44%, а це вдвічі більше, ніж прихильників Московського патріархату. Як повідомяляло Інформаційне агенство Волинські Новини, на Волині Московський патріархат втратив декілька парафій. Зокрема, у Київський патріархат перейшли церковні громади села Стрільче Горохівського деканату, церковні громади МП в селах Угринів та Печихвости.