Львів: молитва за заступництвом святого Йосифа Більчевського
  • Суб, 18/03/2023 - 23:05

У суботу, 18 березня, у Львівській митрополичій базиліці відбулася Літургія з нагоди сотої річниці смерті св. Йосифа Більчевського, пастиря цих теренів.

Урочистості на честь Львівського Архиєпископа Більчевського у катедральному соборі очолив єпископ Бєльсько-Живєцької дієцезії в Польщі Роман Піндель. У довіреній йому дієцезії знаходиться місцевість Віламовіце, де народився святий львівський пастир. У Святій Літургії також взяли участь єпископи - члени Конференції єпископів РКЦ в Україні та єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ Володимир Груца.

 

«За заступництвом Йосифа Більчевського сьогодні особливим чином заносимо молитву за мир в Україні», – сказав Митрополит Львівський Мечислав Мокшицький.

 

«Прийміть, мої дорогі, слова запевнення від Бога, який прагне спасіння кожного. Якщо допускає страждання, то й зцілить, спасе. Пророк Осія дає надію для всіх та в кожен час, і для нас в цій катедрі, – наголосив єпископ Піндель. – Згадуючи річницю смерті пастиря, архієпископа Йосифа Більчевського, закликаємо заступництва Богородиці, якої культ розвивав, будучи пастирем. Повернення до Господа – це пізнання Його самого, наближення до Нього, вразливість на Його голос».

Пророк каже, що Бог прагне любові, а не жертви. Жертви в часи Осії мали значення магічне. В наш час людина, яка прагне пробачення гріхів має зробити все можливе, щоби розірвати з гріхом та жити в близькості з Богом і пізнавати Його наміри.

Люди часів Осії питали Бога, чому Він допускає ці випробування на люд. Пророк показує, як Бог страждає, коли ми страждаємо. Бог прагне зміни нашого життя. А до тих, хто глухий на голос Бога, пророк каже, що ця людська любов до Бога – мінлива та слабка. До них пророк говорить, щоб повернулися до Господа.

 

Проповідник запевнив у підтримці та молитві для нашого народу.

 

На завершення Меси Львівський митрополит висловив вдячність Божому провидінню, що можемо дякувати за такий прекрасний приклад віри та служіння Церкві архієпископа Більчевського. Ще більша радість з того, що єпископ Роман Піндель – земляк св. Івана Павла ІІ з Вадовіц. Також архієпископ Мокшицький подякував за постійну допомогу для Львівської Архідієцезії, оскільки багато священників з Бєльсько-Живєцької дієцезії служать в Україні та за солідарність останнього року. На пам’ять він подарував гостю медаль з фігурою св. Йосифа Більчевського.

 

Нагадаємо, що Йосифа Більчевського (26.04.1860 – 20.03.1923) папа Лев ХІІІ призначив Львівським митрополитом у 1901 році; тут він до кінця свого життя у 1923 р. вів пастирське служіння. Був проголошений блаженним під час візиту св. Івана Павла ІІ в Україну у 2001 році, а до рангу святих його підніс папа Бенедикт XVI 23 жовтня 2005 року. У літургійному календарі РКЦ спомин святого визначений на 20 березня.