Львів три дні дякував за дар життя Папи Івана Павла ІІ
  • Срд, 18/05/2016 - 13:03

Кільканадцять тисяч осіб вшанували реліквії та побачили особисті речі св. Івана Павла.

Римсько-католицька парафія св. Івана Павла ІІ 13-15 травня запросила Кшиштофа Вітковського, власника Музею монет та медалей Івана Павла (м.Ченстохова, Польща), який привіз із собою експозицію, яка змогла нагадати львів’янам особу та навчання святого Папи. Кшиштоф Вітковський разом із отцем прелатом Анджеєм Соботою привезли до Львова папські

реліквії, рясу, плащ, піуску (папське накриття голови), орнат (фелон), столу (єпітрахиль), мітру, посуд. Була представлена копія фігури Матері Божої Фатімської, в короні якої знаходиться куля, що нею було вистрілено в Святішого Отця. Представлено також дві медалі (з понад десятитисячної колекції музею в Ченстохові).

3a577015-d80f-4fda-94d1-bee2f02360d3

977bf4d5-5a53-491a-9cea-741074ecd0cb

Подія відбулася під патронатом Міської Ради Львова (відділ внутрішньої політики). Експозиція представлена в каплиці Міської Ради, тривала два дні, о. Анджей Собота і Кшиштоф Вітковський (за допомоги парафіальних перекладачів) розповідали про значення знаків.

Люди, незважаючи на те, що це приміщення Міської Ради, ставали на коліна й молилися перед реліквіями і знаками Папи. Прийшло теж подружжя з п’ятьма дітьми, щоб дати свідчення про чудесне врятування вагітності, якій загрожувала небезпека. Зцілення відбулося після молитви на іподромі. Дівчинка, яка щасливо народилася, була теж присутньою. Вона теж прийшла з цілим своїм класом до реліквій. У пам’ятній книзі можна було записати свідчення про отримані благодаті за заступництвом св. Івана Павла і описати, який вплив мала його особистість на життя парафіян.

b1bdbd05-0cb2-4cc9-83c5-abac33f57a98

ee9447e5-0ff3-432c-9892-fd5bdd89c816

2cb05cc7-8b35-4f94-b6f7-55504f05f9a5

Реліквії була виставлені під час фатімського молебну, який був проведений отцями домініканцями в храмі Стрітення.

Поруч з місцем, де відбувалася папська літургія постане храм

На Львівському іподромі, там де в 2001 році відбулася папська Літургія, біля хреста з папського вівтаря, відбулася молитва й вшанування реліквій.

Парафіяни поцесійно перейшли від хреста до місця поруч, на якому постане храм св. Івана Павла ІІ. Після цього відбувся парафіальний пікнік.

З великою набожністю прийняли папські знаки в церкві св. Андрія. На літургії в греко-католицькому обряді проповідь виголосив о. Анджей Собота.

Після молебну Кшиштоф Вітковський виголосив катехезу і розповів про свій досвід зустрічі зі святим Папою і залишив на згадку для парафії особисту тарілку Івана Павла. Частина реліквій та знаків була виставлена усю неділю й віряни вишиковувалися в черги, щоб мати можливість їх побачити.

"Папська парафія"

У найбільшій греко-католицькій парафії Львова, Різдва Богородиці, що на Сихові, яка приймала св. Йоана Павла в 2001 році, тепер зібралося понад десять тисяч вірних, щоб вшанувати реліквії й помолитися біля папського орнату (фелону). Отець Орест Федина, настоятель, разом з о. Прелатом провели урочисту ходу навколо церкви, вводячи папські знаки. На Літургію приїхав мер міста Андрій Садовий. Увесь день була можливість підходити до папських реліквій і знаків, щоб особисто їх вшанувати. Вшанування тривало

невпинно до післяобідньої пори. 

Несподіваний дар для парафії св. Йоана Павла

Папські пам’ятки були виставлені на Службі Божій в римсько-католицькій парафії св. Івана Павла, яка має свої зібрання у греко-католицькій каплиці Українського Католицького Університету. Отець прелат Анджей Собота несподівано для всіх, оголосив після Служби, що „Папа висилає для посвячення хреста на місці будови парафіального храму кардинала П’єтро

Пароліна, Державного секретаря Апостольської Столиці, тобто першу після Папи особу в Католицькій Церкві”.

о. Григорій Драус

фото: Кшиштоф Вітковський, о. Анджей Собота