Львівська ОДА завалила відкриття музею Шептицького у Львові
  • Птн, 26/08/2016 - 10:14

Ще в липні минулого року окремим протокольним дорученням уряду Львівській обласній державній адміністрації було наказано опрацювати питання створення музею митрополита Андрея Шептицького. Відповідні пропозиції мали надіслати до Кабінету Міністрів у двотижневий строк. Але цього, вочевидь, так і не було зроблено.

Принаймні на мій офіційний запит Львівська ОДА не надала копій надісланих у КМУ пропозицій, які мали б опрацювати на виконання п. 17 частини 4. «Рішення з окремих питань» протоколу №83 засідання Кабінету Міністрів України від 29 липня 2015 року.Кабмін

Увідповіді, яку підписала начальник департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Христина Береговська, повідомляють, що «з нагоди 150-тиріччя від дня народження Митрополита Андрея Шептицького у родинному селі Прилбичі Яворівського району 29 липня 2015 року у храмі Собору Пресвятої Богородиці та Обручника Йосифа відкрито музей Андрея Шептицького». Але який стосунок має ОДА до музею при церкві, який церква й відкрила?! Негоже собі приписувати чиїсь заслуги.

Ба більше, у цьому ж листі пані Береговська інформує, що «спільно з Монашим згромадженням отців «Селезіан» Української Греко-Католицької Церкви опрацьовується питання щодо створення музею Андрея Шептицького у м. Львові на базі майнового комплексу Церкви Святої Покрови (вул. Личаківська, 175)».

Але, як виявилося, селезіани ні сном ні духом не відають про якісь переговори про створення в їхній церкві музею. Бо, як розповів журналісту Leopolis.news голова сакральної комісії Львівської архиєпархії УГКЦ, о. д-р Севастьян Дмитрух, настоятель храму блаженного Климентія Шептицького, ось уже кілька років ідеться про створення музею митрополита Шептицького на базі його святині.1

Храм блаженного Климентія Шептицького стоїть на вулиці Кривоноса, 1, і межує з приміщеннями Львівського державного університету внутрішніх справ. Тривають перемовини про повернення церкві частини монастирських приміщень, які колись забрала радянська влада для розміщення школи міліції. Нині університет нібито ліквідовує стару друкарню і є можливість розмістити в ній музей Андрея Шептицького.

Отець Севастьян Дмитрух відомий як багаторічний дослідник спадщини Шептицьких. Він зібрав близько 6 тисяч унікальних експонатів: ікони, предмети церковного культу, картини, книжки. Серед них є найбільша збірка особистих речей митрополита, оригінал чудотворної Глинянської ікони, портрет Андрея Шептицького в образі Мойсея пензля Олекси Новаківського.

«Я сподіваюся, що влада все ж таки вирішить питання з приміщенням для музею Андрея Шептицького. Треба просто віддати те, що не належить нинішній поліції, а насильно забрали в церкви. Бо соромно, що унікальні речі з нашої української історії припадають порохом і їх не можна виставити на огляд», – зазначив о. д-р Севастьян Дмитрух.

Для вирішення цього питання достатньо одного речення в розпорядженні Кабміну про передачу приміщення. Але вже понад рік уряд чекає на пропозиції від Львівської обласної державної адміністрації.

Звичайно, піаритися на імені Андрея Шептицького легше, ніж зробити реальні кроки для створення його музею. Найкращий і найбільший пам’ятник митрополиту не розкриє так величі його Духу та історико-культурної спадщини його Діянь, як унікальні речі, яких він торкався та використовував у повсякденному житті. І прикро, що й досі, після вже 151-х роковин із дня народження, не дочекався Андрей Шептицький свого музею в духовній колисці Української греко-католицької церкви. У місті, яке є відкрите для світу, але закрите для музею Великого митрополита.

Андрій БОЛКУН, Leopolis.news