Львівські політехніки очікують на зустріч з Главою УГКЦ
  • Чтв, 30/11/2017 - 14:08

5 грудня за ініціативи  Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК) та  Народного дому «Просвіта» Львівської політехніки відбудеться зустріч Блаженнішого Святослава зі студентською молоддю, яка є продовженням спілкування з духовними лідерами, започатковану МІОК.  Адже лише базована на християнських засадах професійна і суспільна діяльність молоді дасть добрі результати у майбутньому для розвитку нашої держави та суспільства.

Цього разу розмову Глави Української Греко-Католицької Церкви  з академічною спільнотою Університету буде присвячено 30-ій річниці проголошення Декларації польсько-українського прощення та примирення. На жаль, діткливі питання українсько-польських стосунків знову особливо гостро  постають сьогодні. А  в  часи,  коли Україна є живим щитом від російської агресії для усієї Європи і світу, дуже важливо відшукати правильні орієнтири для взаємовідносин з нашим найближчим  європейським сусідом.

Нагадаємо, що 11-12 жовтня 2017 року в Римі пройшли заходи з відзначення 30-ої річниці проголошення Декларації польсько-українського прощення та примирення. Ключовою ж подією цих днів стало вручення нагороди «Капітули польсько-українського поєднання», якою відзначаються особистості та організації, що своєю діяльністю сприяють порозумінню між народами Центральної та Східної Європи. Варто відзначити, що першу таку нагороду було вручено Папі Римському Івану Павлу ІІ, на могилі якого в Соборі Святого Петра, 11 жовтня Глава УГКЦ Святослав Шевчук очолив Молебень з нагоди 30-ти річчя першої зустрічі представників Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви та Єпископату Польщі, саме під час якого тридцять років назад й була проголошена Декларація прощення та примирення.

«Нині як ніколи молодь є тим здоровим ядром нашого суспільства, з якого воскресає Україна. Переконаний, що оновлення нашого народу, держави та влади -  справа ваших рук, якщо ви будете це чинити з чистим християнським сумлінням,- зазначив у свій час, звертаючись до молодих українців Глава УГКЦ. – Адже справа примирення не є лише ідеєю, але  й «справжнім духовним рухом, котрий розпочався в Римі
30 років тому».

Натомість Ірина Ключковська, директор МІОК у очікуванні цієї зустрічі  підкреслює: «Для нас дуже важливо усвідомити та глибоко зрозуміти цю ідею  й почати втілювати її у життя. Кожен має робити це на своєму місці, спілкуючись і взаємодіючи з академічними, молодіжними та громадськими середовищами».

Ігор Галущак