Львівському монастирю святого Онуфрія виповнилося 500 років
  • Пон, 25/06/2018 - 14:54

23-24 червня у Львівському монастирі св. Онуфрія відбулися святкування з нагоди храмового празника та відзначення 500-ліття монастиря.

Моління розпочалися Хресною дорогою на Високому замку. Опісля у монастирському храмі відбулася Вечірня з Литією, яку очолив Протоігумен провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоан Школик, ЧСВВ. Для почитання було виставлено мощі св. Онуфрія.

Продовжились богослужіння Божественною Літургією, яку очолив о. Корнилій Яремак, ЧСВВ. У гомілії ієромонах розповів про історію Святоонуфріївського монастиря, а також про почитання св. Онуфрія і значення його подвижницького життя для сучасних християн. Цього ж дня відбувся Молебень до Христа Чоловіколюбця, Суплікація та мирування.

У неділю, 24 червня ієромонахи та вірні зібралися, щоб прославити пам’ять св. Онуфрія у богослужінні Утрені, яку відслужив Провінційний радник о. Сергій Крутовський, ЧСВВ.

Архиєрейську Божественну Літургію очолив владика Василій (Тучапець), Екзарх Харківський. Йому співслужили Протоігумени: о. Йоан Школик, ЧСВВ та о. Андрій Белеканич (Провінція св. Миколая), а також  настоятелі, ієромонахи та інші запрошені пресвітери.

У своїй гомілії владика Василій роздумував над вірою сотника з недільного Євангелія, святих українського народу, а особливо тих ченців-василіян, які у великій посвяті Богові віддали своє життя за Христову віру.

На завершення Літургії владика Василій уділив Повний Відпуст. Відтак лунало традиційне «Многоліття» та молитва за Україну «Боже великий, єдиний».

Після Суплікації Архиєрей звершив Велике водосвяття та посвятив пам’ятний хрест з нагоди 500-ліття монастиря св. Онуфрія. На завершення богослужіння усіх присутніх окропили свяченою водою.

Свято продовжилось у Палаці Культури ім. Гната Хоткевича. Там виступив молодіжний хор з храму св. Онуфрія. Віце-ректор Василіянського інституту (Брюховичі-Львів) представив презентацію про храм і 500-літню історію монастиря св. Онуфрія. В ювілейних урочистостях також взяв участь аматорський театр «Алетея», який діє при Луцькому монастирі. Волиняни показали виставу «Василіянин». Завершилося свято спільною світлиною.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.osbm.in.ua