Львів'янам представили проект пам'ятника митрополиту Шептицькому
  • Нед, 22/03/2015 - 22:04

Сьогодні, 22 березня, у Львові на площі біля собору Святого Юра відбулося представлення проекту пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому. Усім охочим показали, як виглядатиме площа біля храму після її реконструкції та встановлення пам’ятника видатному діячеві Української греко-католицької церкви.

Свідком події була репортерка ZIK-Стрім Олена Маляренко.

Під час презентації довелося обмежити транспортний рух прилеглими до храму вулицями, на площі біля собору Святого Юра встановили сцену та величезний екран, на якому власне й транслювався фільм про постать Андрея Шептицького та про реконструкцію скверу. Ознайомитися із планами проектантів зібралися сотні львів’ян, серед яких були представники влади та громадських організації. Перед початком презентації перехожим роздавали інформаційні листівки про реконструкцію скверу.

Після спільної молитви зі сцени до городян звернувся єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ Венедикт.

«Вшанування пам’яті митрополита Андрея Шептицького, який розбудував греко-католицьку церкву як в Україні, так і за кордоном, необхідне для всіх нас, бо його життя – це знак того, як Бог може впливати на особистість. Ми хочемо бачити тут, на Святоюрській горі нашого Мойсея», – зауважив під час промови єпископ Венедикт.

За словами співавтора проекту реконструкції площі, архітектора Ігоря Кузьмака, новий парк з монументом Андрею Шептицькому утворить єдиний архітектурний комплекс із Собором Святого Юра та Митрополичими палатами. Він додав, що попри побоювання місцевих мешканців зелені насадження скоротяться лише на 21%, натомість на площі з’являться фонтани та паркінг. У центрі цього комплексу стоятиме пам’ятник митрополитові, виконаний у європейському архітектурному стилі 1930-х років, предстоятель УГКЦ буде зображений у простій чернечій рясі з хрестом у руці.

«Коли вкотре будуть розказувати, що ми хочемо знищити сквер – не вірте. Жодного монументалізму і гігантоманії, у яких нас звинувачують, тут не буде. Фігура Шептицького буде меншою навіть за скульптуру Матері Божої на проспекті Свободи», – наголосив архітектор Ігор Кузьмак.

Присутні на заході люди проект пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому та реконструкцію скверу загалом схвалювали, вважаючи, що встановлення монументу на честь однієї з найвизначніших постатей Української греко-католицької церкви – це історична справедливість.

«Проект файний, мені подобається. Пам’ятник митрополитові, яким його презентували, гармонійно впишеться до архітектурного ансамблю Святоюрської гори», – зазначила присутня на презентації львів’янка пані Марія.

«Те, що ми сьогодні побачили, дуже добре і для міста, і для парафіян. Я підтримую ідею встановлення пам’ятника, який залишиться для наших нащадків», – поділилась думкою львів’янка Леся.