«Любий Папо, я дарую тобі малюнок»: виставка дитячих творів у лікарні Дитятка Ісуса
  • Втр, 26/12/2017 - 13:59

Діти з усього світу дарують Папі Францискові малюнки: чи особисто, коли мають таку нагоду, чи надсилаючи поштою. «Але що ви робите з цими малюнками?» – якось запитав Понтифіка отець Антоніо Спадаро, директор видання «La Civiltà Cattolica». Той на кілька хвилин замислився, а потім відповів: «Дбаю про них». Для Папи дуже важливо, щоб подарунки не лежали в шухляді, а стали, за можливості, даром і для інших людей – і саме це прагнення лягло в основу виставки малюнків у педіатричній лікарні Дитятка Ісуса. Агентство Zenit повідомляє, що на відкриття виставки під назвою «Любий Папо, я дарую тобі малюнок» 19 грудня 2017 року завітав кардинал П'єтро Паролін, Держсекретар Святого Престолу.


«У цих малюнках видно велику прихильність, велику любов до Папи Франциска, – сказав він. – Це коштовний скарб, який передає дитяче сприйняття світу: він дозволяє нам відчути й побачити світ очима дітей. А підтримка діяльності лікарні Дитятка Ісуса означає розширення меж солідарності».


Лікарня Дитятка Ісуса – це найбільший педіатричний заклад Європи, і 13 % її пацієнтів походять з-поза меж італії. Тут саме розпочали кампанію зі збору коштів на піклування про дітей, які прибувають з усіх куточків світу, де нема умов для лікування. За останні два роки сюди прибула сотня маленьких пацієнтів з Албанії, Білорусі, Ефіопії, Іраку, Молдови, М'янми, Сирії, України тощо. Кожен, хто пожертвує кошти на цю програму, отримає електронну копію одного з малюнків як подяку від Папи.


На виставці представлено 100 малюнків, і вони дуже різні. На одному, створеному німецькою дитиною, Папа Франциск тримає на плечах Землю, як Атлант. Маленький художник зі США зобразив постать, яка плаває в морі, й підписав малюнок запитанням до Папи: «Вам подобається плавати? Якщо ні, то що ви робите влітку?» Але багато дітей малюють сцени війни, мігрантів у човнах, страждання, які часто переживають самі.


Отець Антоніо Спадаро зазначає: «У тому, як тут зображено світ, нема нічого інфантильного. Можна побачити, що Папу сприймають як особу, здатну простягти руку допомоги. Діти прагнуть передати своє бачення Папі, але вони намагаються ще й описати світ. І це дуже впливає на глядача. Це дозволяє зрозуміти, як діти сприймають реальність, особливо в тих місцях і ситуаціях, які потребують нашої дії, щоб зробити цей світ трошки кращим місцем».


Виставка триватиме до середини лютого 2018 року.