Любов «назавжди» будуємо на вірній любові Христа. Папа Франциск до наречених
  • Птн, 14/02/2014 - 20:40

Не піддаватись «культурі тимчасовості» але тривати в любові «назавжди», будуючи її на вірній любові Христа, заохотив Папа Франциск наречених у день святого Валентина, Небесного Покровителя закоханих.

У святковій атмосфері щирого зворушення вранці 14 лютого 2014 року на площі святого Петра у Ватикані відбулась зустріч Папи Франциска з нареченими, яка була проведена Папською Радою у справах сім’ї в рамках приготування до Надзвичайної Асамблеї Синоду Єпископів, запланованої на жовтень 2014 року. У зустрічі взяло участь коло тридцяти тисяч наречених з тридцятки країн світу, брали чи беруть участь у курсах приготування до подружжя. Як розповів архиєпископ Вінченцо Палья, Президент Папської Ради в справах сім’ї, зустріч було заплановано провести в залі імені Папи Павла VI у Ватикані, але з огляду на непередбачено велику кількість бажаючих, вона відбулась на площі. За його словами, це вказує, що існує дуже багато людей, які йдуть проти течії сучасної ментальності, які прагнуть, щоб з Божим благословенням любов тривала вічно, навіть, якщо оточуючий світ не вірить у довговічність стосунків і вважає, що кожен думає тільки про себе.

Після ранку, проведеного на площі святого Петра серед свідчень, пісень, поезій, роздумувань та виступу архиєпископа Вінченцо Пальї, з великим ентузіазмом присутні зустріли Святішого Отця. Три пари наречених звернулись до Папи з питаннями, які хвилюють більшість молодих людей, що мають намір одружитись.

Відповідаючи на питання, як подолати страх перед приреченням вірності на все життя, адже у сучасному світі це здається неможливим, Папа висловив зрозуміння до таких тривог і страхів, адже в наш час усе дуже швидко змінюється, ніщо довго не триває. Він вказав, що подружжя є стосунками, які розвиваються, подібно, як споруджується дім і заохотив наречених готуватись до того, щоб спільно будувати родину. «Нехай же любов, яка будує родину, буде постійною і назавжди так, як постійною та назавжди є Божа любов!» – закликав Папа Франциск. – «Не піддавайтесь «культурі тимчасовості», а тривайте в любові «назавжди», будуючи її на вірній любові Христа!»

Друге питання стосувалось духовності подружнього життя. Святіший Отець підкреслив, що спільне життя є мистецтвом і вимагає дотримання трьох слів: можна, дякую, вибач. Папа наголосив, що всі знаємо, що не існує досконалої сім’ї, ані досконалого чоловіка чи дружини. Усі є грішними. Ісус, Який добре нас знає, навчає, щоб ніколи не закінчувати дня без того, щоб попросити взаємного вибачення, без того, щоб у наші доми й родини повернувся мир.

У питанні третьої пари наречених ішлось про те, як найкраще пережити святу Тайну Подружжя та весілля. Вселенський Архиєрей заохотив, щоб це було насправді християнським святом, а не світською вечіркою. Він пригадав євангельський опис весілля в Кані Галилейській, коли на прохання Пречистої Діви Марії Ісус вчинив перше чудо, перетворивши воду у вино. Це відбувається під час кожного шлюбу – присутність Господа вчиняє подружжя повним і глибоко справжнім. «Христос – це таємниця повної радості, яка зігріває серця». Папа порадив нареченим не турбуватись зовнішніми речами, як бенкетом, квітами, світлинами тощо. Весілля повинно бути поміркованим і унаявнювати те, що є найважливішим, вказуючи на причину справжньої радості, тобто Божого благословення для подружньої любові.

На закінчення Святіший Отець вказав, що подружжя є щоденною працею, щоб взаємно зростати у людськості.

Зустріч наречених з Папою Франциском завершилась спільним проказуванням «Молитви наречених» та Апостольським благословенням Святішого Отця.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va