Люди Сороса, радикальні мусульмани, ЛГБТ і феміністки. Нова Наглядова рада Facebook
  • Срд, 13/05/2020 - 11:07

Facebook оголосив імена експертів, що належать до нової Наглядової ради. Серед них правник «ненависника Трампа», члени субкультури ЛГБТ, люди, пов'язані з організаціями Джорджа Сороса, та особи, які підтримують радикальне Мусульманське братство. Новий орган буде відповідати за формування стратегій модерації змісту на порталі соціальної мережі.

Про нові номінації поінформував у Twitter кореспондент з Франції Адам Гвязда. Серед 20 членів нової Наглядової ради єменська письменниця Тавакуль Карман, лауреатка Нобелівської премії миру 2011 р., згідно з французькою газетою «Ле Монде», «учасниця ісламістського руху в Ємені». Вона підтримувала Мусульманське братство і Мухаммеда Мурсі, скинутого військами 2013 р. У соціальних мережах є її фотографії, на яких вона показує Рабію /Руку Тамкіна – розпізнавальний знак Мусульманського братства.

У цьому списку також є Афія Асантеваа Асаре-Кей, активістка з Гани, що бореться за права ЛГБТ. Вона очолює «Open Society Initiative» для Західної Африки – організацію, яку заснував Джордж Сорос.

Ще одна особа з Наглядової ради Facebook пов’язана з американським мільярдером. Це угорець Андраш Шайо, засновник Центральноєвропейського університету. У 2001-2007 рр. член правління «Open Society Justice Initiative» у Нью-Йорку. З 2008 р. суддя ЄСПЛ, призначений Ференцом Гюрчані, прем'єр-міністром країни в 2004-2009 рр. Він систематично виступає проти Угорщини та в проіміграційному дусі.

У цю групу також входить Памела Карлан, професорка Стенфордського університету. У 2013 р. працювала в команді Обами на посаді заступника генерального прокурора. Потенційна кандидатка до Верховного суду в 2009 р. Вона каже про себе: «Не секрет, що я належу до ЛГБТ» та «є злісною бісексуальною єврейкою». «Ненавидить Трампа» – пише у Twitter Гвязда. Як повідомляє «New York Times», вона є «чемпіонкою з прав геїв, великою захисницею прав злочинців і виборчих прав».

Експерти, які співпрацюють з Наглядовою радою, не є працівниками Facebook і їх не можна усунути. Вони можуть бути на цій посаді максимум три трирічні терміни, а тематичні панелі будуть конфіденційними та випадковими; жоден член не може вибрати панель, в якій бере участь, а всі думки будуть анонімними. Фінансова незалежність Ради також гарантує створення цільового фонду в розмірі 130 млн доларів США, який повністю незалежний від Facebook.

Наглядова рада зосереджується на прийнятті найважливіших рішень щодо модерації вмісту у Facebook та Instagram.