Людина з комплексом неповноцінності
  • Чтв, 27/07/2017 - 09:49

В Євангелії від Святого Луки (19, 1-10) ми читаємо про Закхея. Він є головним податківцем і дуже багатою людиною. Тим не менш, він також є дуже низького росту. Свого часу люди зазвичай сміялися над людьми з інвалідністю. Закхей мабуть мав досить нелегке життя як підліток. Він ніколи не був задоволений собою. Він якось хотів себе утвердити, тому він продав свою душу окупаційній римській владі і став збирачем податків. Жоден поважаючий себе громадянин Ізраїлю не буде коли-небудь співпрацювати з римлянами. Вони були ворогами. Саме тому, як правило, люди ненавиділи податківців. Закхей був добрим податківцем. Він збирав більше, аніж повинен був, як здається, всі митники робили. Він став дуже багатим, мав величезний будинок, і став головним податківцем. Люди сміялися над ним. Він насміхався над людьми. Все це було мотивовано його комплексом неповноцінності.

Деякі психіатри вважають, що дуже багато людей страждають від комплексу неповноцінності, навіть не визнаючи того. Причина цього полягає в тому, що ми проводимо багато часу, порівнюючи себе з іншими. Батьки порівнюють своїх дітей з іншими дітьми, з популярними  громадськими діячами та іншими. Батьки порівнюють одну дитину до іншої або навіть до товаришів. Порівняння з іншими, як видається, є мірою нашого власної гідності або почуття успіху. Але насправді, немає необхідності порівнювати себе з іншими. Ми не поступаємося або не перевершуємо будь-кого. Бог створив кожного з нас як дітей Божих. Кожен з нас є унікальним і має обов’язки перед Богом. Ми не судимо інших або самих себе. Ми залишимо це Богу.

Кожен з нас є унікальним і має обов’язки перед Богом. Ми не судимо інших або самих себе. Ми залишимо це Богу.

Існує різниця між неповноцінністю і смиренністю. Неповноцінність є саморуйнівною. Смирення, з іншого боку, є позитивним  це правда про себе. Смирення спонукає нас пізнати Бога і порівнювати себе з Його волею. Закхей зустрів Ісуса і став смиренним. Він побачив всю правду про смирення. Він визнає, що він був злодієм. Милість Бога змінює його. Тепер він говорить, що «я даю половину мого маєтку бідним. Якщо я обманював когось, я заплачу йому назад в чотири рази більше ». (Лука 19, 8-9)

Ісус визнає перетворення і каже йому. «Сьогодні порятунок прийшов в його дім. Це те, що значить бути сином Авраама. »(Лука 19, 9) Смирення (правда) є ключем до пошуку Бога і Його прихід до нашого будинку. Тепер ми можемо сказати: «Отче наш ». Св.Павло (1 Кор 3:16) говорить нам, що ми є також храмом Святого Духа, і що Дух Божий живе в нас. Хороша новина в тому, що Ісус Христос «прийшов шукати і спасти те, що загинуло». (Лука 19, 10) Ніхто не знаходиться за межами Божої любові і благодаті.

Владика Петро Стасюк

Єпархій Української Греко-Католицької Церкви у

Австралії, Новий Зеландії та Океанії

***

Ця стаття опублікована у №7 газети Церква і Життя, липень 2017 рік