Людмила Чеська, св.
  • Нед, 15/09/2013 - 23:44

Свята мучениця Людмила, княгиня Чеська (бл. 860-15 вересня 921, Тетин, Чехія) - дружина чеського князя Боривоя I, вихователька князя Вацлава Святого і регент при ньому. Перша покровителька Чеської держави.

Людмила була одружена з Боривоєм I, першим християнським князем Чехії. Людмила та Боривой охрестилися близько 871 року єпископом Методієм у Велеграді, при дворі князя Святополка (874-885). Після повернення спільно правили більше семи років.

Більшість чехів були незадоволені політикою християнізації, проведеної Боривоєм I і в 883 або в 884 році проти князя піднялося повстання. Боривой втік до князя Святополка I Моравського і незабаром з його допомогою придушив повстання. На честь перемоги він побудував у своїй столиці церкву Св. Діви Марії. Коли через кілька років Боривой помер, його землі перейшли під безпосередню владу князя Святополка I, після смерті якого в 894 році, князем чехів став старший син Боривоя, Спитігнев I, який помер в 915 році.

Правління прийняв наступний син, Братислав, одружений на Драгомірі номінальній християнці, яка підтримувала  язичницькі традиції. Братислав помер, залишивши спадкоємцем восьмирічного сина Вацлава (Венцеслава). Вацлава виховала свята Людмила в дусі християнства, тоді як його брата Болеслава виховувала матір'ю - в традиціях язичництва.

Після смерті Братислава Людмила продовжувала впливати на онука. Вона діяла як регент, підтримуючи Вацлава. За намовою невістки Драгоміри двоє вбивць в ніч з 15 на 16 вересня 921 року увірвалися в покої Людмили і задусили її. Людмила стала мученицею і була зарахована до лику святих у 1143-1144 роках.

У 925 році молодий чеський правитель Вацлав розпорядився перенести мощі Людмили до Праги в базиліку Св. Юрія Побідоносця, де вони спочивають і донині.

Людмила вшановується як свята покровителька Чехії, є також покровителькою бабусь, матерів і християнських вчителів.

Джерело: catholicencyclopedia.in.ua