Мадрид: чудо крові св. Пантелеймона
  • Срд, 29/07/2020 - 19:07

Літургійний спогад св. Пантелеймона, лікаря і мученика з початку IV ст., цього року в Мадриді має унікальний характер. Вірні, які приходять до монастиря Боговтілення (Monasterio de la Encarnación), щоб засвідчити чудо крові святого, просять припинити пандемію та зцілити хворих.

Пантелеймон народився наприкінці ІІІ ст. в Нікомидії. Він вивчав філософію та риторику, але з часом присвятив себе медицині. Він став лікарем при дворі імператора Галерія Максиміана. Під упливом священника Єрмолая він прийняв християнство і почав безкоштовно лікувати. Імператор ув'язнив його і змусив відмовитись від своєї віри. Незважаючи на жорстокі та витончені катування, Пантелеймон не чинив відступництва. Урешті-решт його обезголовили під сухим фіговим деревом, яке зацвіло, коли краплі мученицької крові впали на землю. Пантелеймон – покровитель лікарів, медсестер та самотніх людей.

Католицька Церква залучила його до грона чотирнадцяти святих помічників, тобто тих, чиє заступництво перед Богом надзвичайно ефективне. Для Православної Церкви він є святим «anárgiros», тобто тим, хто не приймає плати за те, що робить.

Ампула з кров’ю святого потрапила до Мадрида у XVII ст. З того часу кожного 27 липня, тобто на літургійному спогаді св. Пантелеймона, його кров змінюється від згущеної до рідкої. Увесь процес можна спостерігати на спеціально підготовлених екранах. У зв’язку з пандемією їх розмістили позавчора, а церква монастиря Боговтілення була готова прийняти віруючих. Дотримуючись санітарних правил, паломники можуть молитися біля мощей св. Пантелеймона, але не можуть торкатися до них чи цілувати.