«Маємо бути проповідниками надії», – Глава УГКЦ про роль Церкви в сучасній кризовій ситуації
  • Суб, 05/02/2022 - 13:29

4 лютого благодійна організація «Допомога Церкві в потребі» («Kirche in Not») провела в онлайн-режимі пресконференцію «Україна: досвід Церкви восьми років збройного конфлікту». Основними спікерами на ній виступили Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав та Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Вісвальдас Кульбокас. Участь у пресконференції взяли понад 70 журналістів із різних країн Європи і світу.

У своєму зверненні Блаженніший Святослав подякував присутнім за їхнє зацікавлення ситуацією в Україні. Відтак детально представив саму ситуацію, пов’язану із загрозою повномасштабного військового вторгнення Росії, з точки зору українського народу, а також реакцію на неї релігійного середовища України, зокрема Української Греко-Католицької Церкви.

Глава УГКЦ розповів, що українці відчувають, що перебувають на порозі дуже небезпечної ескалації військової агресії проти України. Теперішня ескалація, за його словами, є не просто продовженням російсько-української війни на Донбасі, яка триває вже вісім років, чи наслідком анексії Криму. «Зараз відбувається щось дуже відмінне. Ми стикаємося з повномасштабною ескалацією між Росією і колективним Заходом. Україна в цьому контексті – лише частина повної панорами різних загроз і напруги… А отже, українська криза  є кризою не лише для українців, вона стосується всього світу, насамперед Європи, а також Сполучених Штатів і країн-членів НАТО», – сказав Блаженніший Святослав.

Предстоятель наголосив, що ескалація нинішньої загрози Росії проти України має щонайменше чотири виміри: воєнний, інформаційний, політичний та економічний. «Дуже часто їх називають гібридною війною, і вони явно присутні в нинішній ситуації», – сказав він, розповівши про кожний окремо.

Окреслюючи відповідь різних українських Церков і релігійних організацій на актуальну ситуацію в Україні, Блаженніший Святослав запросив учасників конференції ознайомитися з результатами соціологічного дослідження особливостей релігійного і церковно-релігійного самовизначення громадян України протягом останніх двох десятиліть.

Згідно з цим дослідженням, українці найбільше довіряють армії, волонтерам і Церкві. І така велика довіра, зазначив Блаженніший Святослав, є для Церков великою відповідальністю.

«Дуже часто, зокрема в критичних обставинах, люди прислухаються до напрямних, які пропонують Церкви, щодо того, як діяти в такій ситуації, як планувати подальше життя, як розвивати нашу країну, як захищати нашу націю. Тож ми відчуваємо відповідальність перед усім українським суспільством і намагаємося скласти власний план того, що нам робити, особливо коли є ймовірність повномасштабного військового вторгнення російських військ в будь-який момент», – пояснив Глава УГКЦ.

Щодо відповіді Української Греко-Католицької Церкви на сучасні обставини, Блаженніший Святослав зазначив, що в такій ситуації насамперед є дуже важливо бути разом, співпрацювати, підтримувати один одного. Саме тому УГКЦ, за його словами, розвиває мережеву спроможність злагодженої взаємодії церковної спільноти, а відтак пропонує кілька конкретних способів відповіді. Серед них – молитва, солідарність з потребуючими, комунікація надії та консолідація суспільства.

У ситуації, коли багато людей втрачають надію, християни мають бути проповідниками надії, наголосив Глава УГКЦ.

«Ми сподіваємося, що через молитву та за міжнародної підтримки ми зможемо голосно сказати: Ні – насильству! Ні – війні! Ні – військовим діям як способу вирішення проблем, національних чи міжнародних. Діалог і солідарна співпраця допоможуть нам подолати будь-які труднощі, будь-які проблеми в сучасному світі», – підсумував Блаженніший Святослав.