Максиміліан Марія Кольбе, св.
  • Срд, 14/08/2013 - 02:14

Раймунд Кольбе народився 8 січня 1884 в м.Здунска Воля в сім'ї ткачів. Ця бідна робоча сім'я відрізнялася глибокою релігійністю.

У дитинстві, під час молитви, маленькому Раймундові з'явилася Пресвята Богородиця, яка тримала в руках два сяючих вінці: білий і червоний, як символи чистоти і мучеництва. Пресвята Діва запитала його, який вінець він собі вибирає. Раймунд побажав обидва вінці.

У 1907 році Кольбе вступає в малу францисканську семінарію у Львові. 4 вересня 1910 він отримує нове ім'я Максиміліан і стає послушником у монастирі у отців францисканців.

У 1912 році Максиміліан Кольбе їде до Риму для продовження навчання у Папському Григоріанському університеті. 1 листопада 1914 брат Максиміліан склав урочисті обіти і прийняв ім'я Марія.

У 1915 році він отримує ступінь доктора філософії і починає вивчати теологію на Папському теологічному факультеті св. Бонавентури Отців Францисканців у Римі.

Масонські демонстрації в Римі в 1917 році, свідком яких він став, призвели Максиміліана Кольбе до ідеї створення "Воїнства Непорочної". Воїнства, за допомогою якого Пресвята Діва могла б рятувати і освячувати душі людей, що піддаються небезпечному впливу масонської ідеології.

16 жовтня 1917 разом з іншими братами францисканцями він створює MI (Militia Imma-culatae) "Воїнство Непорочної". 28 квітня 1918 в церкві Сант-Андреа-делла-Валле Максиміліан Марія Кольбе висвячений на священика.

У 1919 році отець Максиміліан отримує ступінь доктора богослов'я. Після закінчення навчання в Римі він повертається до Польщі і викладає в духовній семінарії в Кракові.

У 1922 року розпочинається випуск журналу "Лицар Непорочної", а в 1927 році поблизу Варшави був закладений монастир на славу Непорочної Марії - Непокаланов.

Отець Максиміліан вважав, що тільки молитва і внутрішній зв'язок з Непорочної Дівою можуть приносити плоди. Він залучив до співпраці величезне число ченців-трудівників, яких вважав своїми дітьми, народженими в дусі віри. З часом Непокаланов став видавничим і поліграфічним центром з випуску католицької літератури. Отець Максиміліан вважав за необхідне використовувати засоби масової інформації у справі євангелізації та в боротьбі з масонством.

У 1930 році о. Максиміліан Марія разом з кількома побратимами відправляється з місією до Японії. У Нагасакі він починає видавати журнал "Лицар" японською мовою, засновує монастир, назвавши його "Сад Непорочної Діви" (під час Другої світової війни, коли Нагасакі був знищений атомною бомбою, "Сад Непорочної Діви", побудований на схилі гори, зберігся) .

У 1936 році о. Максиміліан повертається до Польщі, де продовжує видавничу діяльність. У передвоєнні роки він стає найвідомішим проповідником у Польщі.

У 1941 році в період гітлерівської окупації о. Максиміліана Марію Кольбе заарештовують і відправляють у концтабір Освенцим. Там він продовжує молитися, сповідати, навертати людей до Бога. Наприкінці липня 1941 о. Максиміліан Марія, рятуючи життя молодого в'язня табору, батька сімейства, добровільно пішов на мученицьку смерть. Разом з іншими смертниками він був ув'язнений у карцер, де без води і їжі більше двох тижнів продовжував жити і молитися.

14 серпня 1941 о. Максиміліан Марія Кольбе був вбитий ін'єкцією фенолу, тіло його було спалено, а прах розвіяний за вітром.

Беатифікація о. Максиміліана відбулася 17 жовтня 1971. Папа Павло VI урочисто проголосив о. Максиміліана блаженним, а 10 жовтня 1982 Папа Іван Павло II здійснив урочисту Літургію, присвячену канонізації о. Максиміліана Марії Кольбе.

Джерело: http://catholicencyclopedia.in.ua