Мальтійський орден святкує 900-річчя
  • Втр, 25/06/2013 - 14:38

Найстаріший у світі лицарський орден  Мальтійський – святкує цього року 900-річний ювілей з моменту заснування. У 1113 р. булла Папи Римського Паскаля II дарувала незалежність світській і церковній юрисдикції монашого чину госпітальєрів Святого Йоана Єрусалимського.

Оригінал цього історичного документа зараз зберігається в Національному архіві Мальти.

Свою назву католицький орден отримав від госпіталю, який 1080 р. в Єрусалимі створив монах-бенедиктинець Жерар. Метою організації була турбота про бідних, хворих чи поранених паломників у Святій Землі. Після вступу до Єрусалиму християн під час I Хрестового походу 1099 року орден перетворився на релігійно-військовий, затвердили статут. Після падіння Родосу 1522 р., на якому орден оселився після вигнання з Єрусалиму, він перемістився на Мальту. Після захоплення Наполеоном Мальти 1798 р. імператор Павло I надав лицарям притулок у Санкт-Петербурзі.

За міжнародним правом Мальтійський орден є державоподібною інституцією. Тепер, згідно зі статистикою ордена, його членами є 13.5 тис. осіб, у структурі ордена присутні 80 тис. волонтерів і понад 20 тис. медичних працівників.

Згідно з Конституцією члени Ордену поділяються на три класи. Члени I класу – лицарі справедливості, визнані монастирські капелани – дають обітниці бідності, чистоти і послуху і є монахами. Члени II – лицарі слухняності та донати справедливості – дають обітницю послуху. Вони зобов'язані дотримуватися приписів для лицарів слухняності щодо здійснення молитов і обов'язків щодо ордену і його членів. Члени III класу не дають обітів, але зобов'язуються мати християнський спосіб життя і брати активну участь у догляді за хворими та соціальній роботі, яку провадить орден.

За матеріалами: http://www.sedmitza.ru