Мамант, муч.св.
  • Нед, 15/09/2013 - 00:41

Святий мученик Мамант народився в Пафлагонії від благочестивих і знатних батьків християн Теодота і Руфіни.

За відкрите визнання своєї віри батьки святого були схоплені язичниками і ув'язнені в темницю в Кесарії Кападокійській. Знаючи свої тілесні немочі, Теодот молився, щоб Господь взяв його перед муками. Господь почув молитву, і він помер у в'язниці. Слідом за ним померла і свята Руфіна, передчасно народивши сина, якого вона молитовно доручила Богу, просячи Його бути Охоронцем і Заступником осиротілого немовляти. Бог почув передсмертну молитву святої Руфіни: багата вдова християнка Аммія з честю похоронила тіла святих Теодота і Руфіни, а хлопчика взяла до себе і оточила його материнською турботою.

Святий Мамант виріс переконаним християнином. Прийомна мати дбала про розвиток його природних здібностей і рано віддала його вчитися грамоті. Хлопчик навчався легко і охоче. Він був не по літах розсудливий і відрізнявся ранньою зрілістю розуму і серця. Благорозумними промовами і особистим прикладом юний Мамант навернув до християнства багатьох своїх однолітків. Про це донесли правителеві Демокріту, і юнак був схоплений та представлений на суд. З поваги до його знатного походження Демокріт не зважився піддати його тортурам і відіслав до імператора Авреліана (270 - 275). Той спочатку ласкою, а потім погрозами мав намір спокусити святого Маманта в язичницьку віру, але всі його старання були марн : святий безбоязно визнавав себе християнином і викрив безумство язичників, які поклоняються бездушним божкам. Розлючений імператор піддав юнака жорстоким катуванням. Потім святого хотіли втопити, але Ангел Господній врятував Маманта і повелів жити на високій горі в пустині, що знаходилася недалеко від Кесарії. Підкоряючись волі Божій, святий створив там невелику церкву і став проводити життя в строгій стриманості, подвигах посту і молитви .

Незабаром він отримав дивовижну владу над силами природи: до його оселі збиралися  звірі, які населяли околишню пустелю. Харчувався святий Мамант молоком диких кіз і ланей.

Не забував святий і про потреби своїх ближніх: готуючи з цього молока сири, він безоплатно роздавав їх жебракам. Незабаром слава про Богоугодне життя святого Маманта поширилася по всій Кесарії.

Стурбований правитель послав за ним загін воїнів. Зустрівшись на горі зі святим Мамантом, воїни не впізнали його, прийнявши за простого пастуха. Тоді святий запросив їх до хати, напоїв молоком і сам відкрив їм своє ім'я, так як знав, що його чекає мученицька смерть за Христа. Віддавши себе в руки мучителів, святий Мамант був приведений на суд намісника Олександра, який піддав його витонченим і тривалим катуванням. Однак вони не зломили християнську волю святого. Він був укріплений зверненими до нього  словами згори: "Кріпись і мужайся, Мамант". Коли святого Маманта віддали на поживу звірам, ті не чіпали святого. Тоді один з язичницьких жерців вразив його тризубом. Смертельно поранений, святий Мамант вийшов за межі міста. Там, у невеликій кам'яній печері, він віддав дух свій Богові, Який привселюдно закликав святого мученика Маманта в гірські селища (+ 275). Віруючими він був похований на місці смерті.

Джерело: catholicencyclopedia.in.ua