Мандрівна святиня УГКЦ у Любліні
  • Чтв, 24/10/2019 - 10:14

Дерев'яна греко-католицька церква Різдва Матері Божої є справжньою перлиною Любліна. Вона мандрує польсько-українським прикордонням з 18 століття й пережила за той час чимало лихоліть: перепродаж, депортацію своїх вірних, забуття й руйнування.

Роком народження пам'ятки вважають 1759 рік. Саме тоді, на кошти київського воєводи Францішека Потоцького, у містечку Угринів (Сокальського району) Варязького деканату тодішньої Холмської єпархії УГКЦ, розпочалось її будівництво. У 1761 році церкву на честь св. Миколая освятив Холмський і Белзький єпископ Максиміліан Рило.

На початку 20 століття в Угринові звели кам'яний храм і церкву Миколая продали до містечка Тарношин. Там її наново освятили на честь Різдва Пресвятої Богородиці, але прослужила вона громаді недовго. Після Другої світової війни, під час Акції Вісла, українців Тарношина було депортовано й храм опустів. Якийсь час слугував костелом для місцевих римо-католиків, але у 1960 році вони звели собі кам’яну святиню й дерев’яний храм перетворили на склад.

Своє третє життя церква завдячує парохові УГКЦ в Любліні о. Стефанові Батруху. Його стараннями в 1994 році вона перейшла у власність парафії, а у 1997 році переїхала до Любліна. Процес встановлення й реставрації зайняв чимало часу. Лише 28 квітня 2000 року відбулася перша Свята Літургія. Повторно церкву освячено 8 червня 2003 року Митрополитом Перемишльсько-Варшавським Іваном Мартиняком.

Сьогодні храм Різдва Матері Божої цілковито відновлений. Іконостас, який в ньому встановлено, походить з неіснуючої вже церкви в Тенетисках й датується кінцем сімнадцятого — початком вісімнадцятого століть. Тут зберігається особлива реліквія — чудотворна ікона Матері Божої із села Корчмин, а також колекція старовинних церковних хоругов. При парафії створена й діє Фундація духовності пограниччя. У 2010 році церква посіла перше місце у загальнопольському конкурсі «7 чудес мого міста».

Свята Літургія в церкві на алеї Варшавській у Любліні відбувається кожної неділі о 10:00 та у свята, які припадають на робочі дні – о 18:00.

Фото: Роман Малко