Маніпуляція Божим Милосердям
  • Пон, 28/07/2014 - 17:30

Милосердя ніколи не може бути оправданням для уневажнення заповідей і таїнств. В такому разі це була б серйозна маніпуляція істинним милосердям та марна спроба виправдати свою власну байдужість до Бога і людей – остерігає префект Конгрегації науки віри кардинал Герхард Мюллер.

До італійських книгарень надійшла його книга-інтервʼю під назвою «Надія сімʼї». Як інформує Радіо Ватикану, кардинал Мюллер говорить про найближчі Синоди Єпископів на тему сімʼї та про дискусію, спровоковану виступами кардинала Каспера, котрий припустив можливість допущення до Причастя розведених осіб, котрі живуть в подружжі без сакраментального звʼязку. Кардинал Каспер власне посилався на милосердя, а також на той факт, що в таїнстві покаяння може бути відпущений кожен гріх.

Стосовно цього префект Конгрегації віровчення зазначив, що Бог прощає і такий важкий гріх як чужоложство, однак він не дозволяє укладення другого подружжя, що ставило б під сумнів існуюче таїнственне подружжя. «Таке покликання на уявне абсолютне милосердя Бога є грою слів, яка не допомагає прояснити термінологію проблеми. Насправді вона ускладнює розуміння глибини правдивого милосердя Бога», – говорив кардинал Мюллер.

Префект Конгрегації науки віри нагадав, що власне сакраментальний порядок є дією милосердя. Помилково посилаючись на милосердя, можна баналізувати образ Бога, оскільки в результаті Бог вже не буде мати волі прощати чи ні, а буде просто змушений до цього.

Глава ватиканської дикастерії нагадав також, що атрибутом Бога є не лише милосердя, але й святість і справедливість. Легковаження цими атрибутами приводить до баналізування гріху і робить зайвим саме милосердя.

Кардинал Мюллер також остеріг перед пристосуванням християнства до очікувань світу, наче воно вже не є вимогливою релігією, але політкоректною і применшеною до цінностей, які толерує решта суспільства. Він нагадав, що Син Божий утіловився не для того, щоб викласти нам кілька простих теорій, які заспокоюють совість і насправді залишають усе в незмінному стані. «Неможливо зранку ходити до церкви, а ввечері до дому розпусти», – підсумував кардинал Мюллер.