Мануїл, Савел та Ісмаїл, святі мученики
  • Нед, 30/06/2013 - 10:15

Святі мученики Мануїл, Савел та Ісмаїл, рідні брати,котрі походили зі знатного перського роду. Іїній батько був язичником, мати – християнка, яка хрестила і виховала дітей у твердій вірі в Христа Спасителя.

Змужнівши, брати поступили на військову службу. Були призначені послами перського царя Аламундара для укладення мирного договору з імператором Юліаном Відступником (361-363). Юліан прийняв їх з належною честю і виявив прихильність до них, але коли брати відмовилися взяти участь у язичницькому жертвопринесенні, розгніваний Юліан, порушивши закон, заключив мирних посланців чужої країни в темницю як злочинців. На допиті він сказав їм, що, якщо вони зневажають шанованих їм богів, то не може бути і мови про заключення мирного договору між країнами. Святі брати відповіли, що вони послані своїм царем з державним дорученням, а не для того, щоб розважати про богів. Бачачи твердість віри братів, імператор звелів піддати їх жорстоким мукам. Святих мучеників підвісили, прикувавши руки і ноги до дерева, в голови встромили цвяхи, а під нігті рук і ніг вбили гострі спиці. Під час катувань святі воїни, ніби не відчуваючи мук, славили Бога і молилися. Зрештою, святим мученикам відсікли голови мечами. Їхні тіла Юліан наказав спалити, але раптово зчинився землетрус, земля розверзлася і прийняла у свої надра тіла святих мучеників. Через два дні, після старанної молитви християн, земля повернула тіла святих братів, від яких виходили пахощі. Багато язичників, що стали свідками чуда, увірували в Христа і охрестилися. Християни з честю поховали мощі святих мучеників - братів Мануїла, Савела і Ісмаїла. Це сталося в 362 році.

Дізнавшись про вбивство своїх послів і про те, що злочинець Юліан з численним військом йде проти нього, цар Аламундар зібрав військо і став на кордоні своїх володінь. У великій битві перси перемогли греків. Юліан Відступник був убитий святим великомучеником Меркурієм (спомин 7 грудня).

Через 30 років благочестивий імператор Теодосій Великий († 395) збудував у Константинополі храм на честь святих мучеників, а святитель Герман, Патріарх Константинопольський (спомин 25 травня), будучи ще єромонахом, написав в пам'ять і похвалу святим братам канон.

Джерело: catholicencyclopedia.in.ua