Маргарита Шотландська, св.
  • Птн, 15/11/2013 - 20:25

Свята Маргарита Шотландська (бл. 1045, Угорщина - 16 листопада 1093, Единбург) - дружина шотландського короля Малькольма III, мати королів Олександра і Давида, а також Матильди Шотландської, бабуся англійської «імператриці» Матильди. У 1250 р. папа Інокентій IV зарахував її до лику святих.

Батьки Маргарити Шотландської - передостанній представник стародавньої Вессекської династії англійських королів, Едуард, і його дружина Агата, на якій він одружився під час мандрів по Східній Європі. Історики всерйоз обговорюють ймовірність того, що батьком Агати (Агафії) був Ярослав Мудрий і св. Маргарита, таким чином, приходилась йому онукою. Дитинство провела з батьками і братом Едгаром при дворі угорського короля Андраша і Анастасії Ярославни .

Після повернення до двору Едуарда Сповідника батько Маргарити був усунутий від престолонаслідування Гарольдом, а після вторгнення норманів його шанси на престіл і зовсім зникли. Сімейство сховалося в Шотландії, де Маргарита разом із сестрою Христиною готувалася до чернечого життя. Христина стала абатисою в Гемпширі, а Маргариту чекала інша доля - близько 1069 року вона повінчалася в Данфермлинському абатстві з овдовілим шотландським королем Малькольмом. У них було не менше восьми дітей.

В якості королеви Маргарита опікувалася церквою і ченцями; саме вона запросила до Шотландії бенедиктинців. З її діяльністю пов'язано проникнення на північну околицю Європи лицарської англо-французької культури.  Похована поруч з чоловіком в Данфермлинському абатстві.

Джерело: Католицька енциклопедія