Марія і Європа
  • Суб, 21/12/2013 - 20:00

22 грудня Українська Греко-Католицька Церква вшановує свято Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці святою Анною. Догма про Непорочне зачаття була проголошена спеціальною буллою Папи Пія ІХ 8 грудня 1854 року.

Дана подія стала знаковою не тільки для Католицької Церкви, але й, як згодом з’ясувалося, і для всієї християнської Європи. Через 101 рік і один день після проголошення догми про непорочне зачаття (9 грудня 1955 року) комітет міністрів Ради Європи затвердив офіційну символіку – прапор Європи: золоте коло з дванадцяти зірок на синьому тлі.

У світлі актуальних подій довкола теми європейської інтеграції України, мабуть, не знайдеться людини, якій би не доводилось бодай раз зустрітися поглядом з європейським прапором. Однак чи багатьом українцям відома його символіка, історія створення та відношення до празника Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці?

13 жовтня 1987 року на світовому пасторальному порталі Фатіми (http://fatima.ch/1987/10/maria-und-europa-uber-den-ursprung-der-eu-flagge/) з’явилася стаття, в якій «відкривалася таємниця» християнської символіки Європи. Стаття розповідає про те, як під час Другої Світової війни німецьке гестапо перевозило одного бельгійця єврейського походження (Пауля Леві) потягом. Дорогою в невідомість Леві склав обітницю, що якщо йому вдасться врятуватися, то він обов’язково прийме християнську віру. 5 травня 1949 року в Лондоні було створено Раду Європи, керівником відділу культури якої було призначено Пауля Леві. Шість років пізніше країни-учасники розпочали дискусію про спільний європейський прапор, проект якого мав винести саме відділ культури, на чолі з Леві. Обговорювались різні ескізи, зокрема і ті, що на зразок прапора скандинавських країн містили символ хреста. Однак ця ідея відкидалась соціалістами, яким була неприйнятна відверта релігійна символіка.

Тоді одного дня Пауль Леві, прогулюючись містом, підвів голову догори та побачив статую Непорочного зачаття Марії, над якою на тлі блакитного неба сяяло коло з дванадцяти золотих зірок. Пауль відразу ж запропонував секретареві Ради Європи ідею з зоряним колом на синьому фоні. Синій колір традиційно вважається марійським, а символ дванадцяти зірок зустрічається і у книзі Одкровення: «І знамення велике видно було на небі - жінка, одягнена в сонце, і місяць під стопами її, а на голові її вінець із дванадцяти зірок» (12, 1). Нова ідея прапора знайшла підтримку також і серед решти єврочиновників, однак її релігійний характер не розголошувався: золоте коло з дванадцяти зірок (фігура кола та число дванадцять) характеризувались як символи досконалості.

Науковці називають подібні теорії сучасними легендами, яких у випадку прапору Європи є кілька. Все ж цей християнський аспект європейської символіки продовжує залишатися особливим символом для багатьох віруючих, який відображає саме християнські коріння та цінності, на яких побудована Європа.

Підготував
о. Іван Сохан

Фото: Скульптура Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці в м. Желєзніце, Чехія

Інформаційна служба УГКЦ Справедливість і Мир