Марія і Йосиф: чого можемо навчитись від святого подружжя?
  • Втр, 08/01/2019 - 15:43

Сьогодні, коли ми святкуємо Собор Пресвятої Богородиці, згадуємо тих, завдяки кому стало можливе народження Божого Сина, варто уважніше придивитись до такого звиклого зображення Святої Родини, Йосифа і Марії: чого сьогодні, 2000 років по тому ми могли б у них навчитись?

Марія: взірець жіночності

У павутинах Інтернету можна знайти тисячі, а то й мільйони статей про невід’ємні риси справжньої жінки. Однак саме Марія – взірець справжньої жіночності, до якої варто прагнути кожній жінці.

Як вдалось цій молодій дівчині бути настільки мужньою, щоби змінити хід історії світу? Це сьогодні, коли знаємо усю історію народження і життя Спасителя, можемо говорити, наскільки вчасним було “так” Марії. Однак як було їй тоді?

Наскільки Марії ризикувала, приймаючи волю Божу! За тогочасними законами, її могли чекати жахливі випробування, якби хтось дізнався.

Однак вона свідомо сказала так, а це означає: довіритись Богові у ситуації, в якій мало людської логіки і так багато небезпеки. Однак саме тоді, коли на шальках терезів було усе життя Марії, вона сказала Богові “так”.

Можна лише уявити, як складно дівчині було пояснювати усе своєму обручникові. Дівчині, в якій не було ані краплі гріха.

Як іноді гірко нам, коли хтось незаслужено нас у чомусь звинувачує. Марія ж покірно прийняла усе.

Відвага у поєднанні з немислимою покорою, терпеливістю – ось те, чого нам слід вчитись від Богородиці. І то вчитись у щоденному житті.

Зразок чоловіка

Важко уявити собі, як би Марія дала собі раду без Йосифа, без його підтримки і розуміння.

Можна багато говорити про ідеал чоловіка, але ж знову в обручнику Йосифові є всі ті неймовірно потрібні важливі риси чоловіка для сімейного життя: розажливість, відважність, спокій і твердість.

Хтозна як би вчинив інший чоловік, коли дізнався би, що дівчина, яку йому доручили, знеславлена та ще й чекає дитину. Це напевно було справжнім випробуванням для юдейського чоловіка. І з доброти свого серця він хотів відпустити Марію, однак послухав Божої волі.

Його розважливості і віри варто вчитись кожному чоловіку, а подружжям – молитись про заступництво святого.

Святе подружжя

Кожне подружжя покликане до святості. Як і Марія з Йосифом дві тисячі років тому.

Можна лише уявити з того, що знаємо, наскільки складно їм було. Однак в усіх ситуаціях вони зуміли почути Бога.

Наше щоденне сімейне життя сповнене багатьох викликів, іноді настільки складних і незрозумілих, що, здається, неможливо знайти вихід. Однак саме тоді варто просити про заступництво у Святої Родини, просити у Богородиці та Йосифа мудрості, щоби почути голос Бога і побачити Його волю у тих чи інших складнощах.

Образ Святої Родини – це чудовий мотиватор для кожного з нас. Коли маємо проблеми у своєму сімейному житті, випробування – згадаймо, наскільки складно було Марії і Йосифові і як достойно вони перенесли усі випробування.

Бо найчастіше тоді, коли опускаємо руки і нарешті віддаємо усе Богові – проблеми вирішуються якнайшвидше.

Автор: Тетяна Трачук