Марокко: Переслідування християн поруч з нами
  • Чтв, 23/07/2020 - 13:11

Християн також переслідують у Марокко – країні, яку часто відвідують туристи. Відвідувачі з-за кордону не відчувають незручностей, адже тут є церкви, побудовані спеціально для них та для іноземців, які тут працюють. Однак корінним мешканцям категорично заборонено їх використовувати. Їм загрожує арешт навіть за вхід до одного з храмів.

У найгіршому становищі перебувають мусульмани, які навернулися у християнство. «Деяких людей заарештовують три рази на тиждень. У поліцейському відділенні їх переконують повернутися до ісламу та залякують, коли вони відмовляються», – пояснює Джавад Елхаміді, голова марокканської Асоціації релігійних прав і свобод.

Місцеве законодавство говорить, що всі марокканці є мусульманами, тому кожен, хто навертається у християнство, повинен враховувати обмеження цивільних прав. Однак справжні проблеми виникають, коли християн-неофітів звинувачують у богохульстві. Потім їх затримують на довші періоди і буває, що вони стають жертвами насильства.

Правозахисник зізнається, що поліція також погрожує арештовувати жінок/чоловіків затриманих та їхніх дітей. Він розповідає історію Мохамеда Аль-Могана, мусульманина, який навернувся у християнство з міста Ель-Хаджеб. Коли його роботодавець дізнався про його навернення, то приклав йому пістолет до скроні та погрожував смертю. Мохамед повідомив у поліцію, там йому сказали нікому не розповідати про навернення і погрожували його сім'ї. За пів року, після чергової сварки з роботодавцем, його заарештували та засудили до шести місяців ув'язнення. Допитували його дружину та дітей.

Оскільки Марокко є туристичною країною, де працює багато іноземців, влада намагається уможливити їм сповідувати свою релігію. «Отже, є дві християнські громади: легальна, тобто іноземці, які живуть тут, і нелегальна – марокканці, які навернулися в християнство з ісламу і зустрічаються для молитви у приватних будинках, боячись переслідування», – пояснює Джавад Елхаміді. Їх не хочуть бачити в церквах, оскільки священника, який приймає марокканців, можуть звинуватити в прозелітизмі, що в цій країні є злочином, за який можна позбавити волі на строк до трьох років.

За оцінками, приблизно 30 тис. іноземців, які постійно проживають у Марокко, – католики, а понад 10 тис. – протестанти. Кількість корінних марокканських християн не перевищує 8 тис.