Маронітський Патріарх: без президента Ліван знаходиться на межі колапсу
  • Пон, 08/02/2016 - 21:51

Релігійні лідери, міжнародні дипломати і громадянське суспільство подали нову апеляцію до ліванського парламенту обрати нового президента, посада якого є вакантною більше 20 місяців.

У цю неділю на проповіді маронітський  Патріарх Бешара аль-Рай сказав, що люди "заслуговують на те, щоб жити в країні, яка поважає їхні права."

Повертаючись до нездатності обрати главу держави, кардинал Рай звернувся до політичних і парламентських фракцій, "які занадто довго перешкоджали президентським виборам, "дійти згоди, щоб врятувати націю на межі колапсу". Країна, додав він, повинна забезпечити "загальне благо і відповідати Конституції, Національному Пакту (згідно з яким  президентський пост має перейти до маронітів) і демократичним системам, прийнятим Ліваном, як зазначено у преамбулі Хартії.

Ліван залишається без глави держави з травня 2014 року, коли  термін минулого президента Мішеля Сулеймана закінчився. З тих пір парламент і блоки всередині нього не змогли досягти консенсусу щодо вибору його наступника.

Нездатність призначити нового президента в Лівані тривожить також і міжнародне співтовариство. Спеціальний координатор ООН по Лівану Сігрід Кааг забила тривогу, кажучи, що може бути вже занадто пізно, щоб врятувати країну.

Дипломат відзначає, що "важко" спостерігати за "зношеністю", нанесеною установам і національній економіці, але наслідки вже присутні і в довгостроковій перспективі будуть ставати все більш і більш очевидним. "Стабільність Лівану - додає вона, - не слід приймати як належне."