«Марш за життя і сімейні цінності» відбувся в Івано-Франківську
  • Нед, 13/05/2018 - 21:29

13 травня у день, коли вшановуємо матерів, Івано-Франківськом пройшов «Марш за життя і сімейні цінності», який традиційно відбувається уже протягом декількох років.

До Маршу долучилися сотні івано-франківців і гостей міста, представники духовенства різних християнських конфесій, інформує Наталія Палій.

«Сьогоднішня молитовна хода присвячена проголошенню цінностей життя від зачаття до природної смерті, — розповідає отець Михайло Віхоть з Молодіжної комісії Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ. – Також ми виступаємо за традиційні сімейні цінності. Дитина, яка є у лоні матері, насправді не є її власністю, щоб вирішувати — жити їй чи ні. Так само людина, яка перебуває у недузі, або на схилі літ має право на природну смерть, а не залежати від рішення інших людей позбавити її життя шляхом, наприклад, евтаназії. Адже життя як дає, так забирає Бог. Традиційні сімейні цінності – це союз подружжя, союз чоловіка і жінки - так як задумав Господь. Тому хочемо засвідчити, що не може бути двох правд і не можемо потурати гріху».

«Цим заходом хочемо звернути увагу держави на те, що більшість наших громадян вважають себе християнами і для них саме християнські цінності є важливі, додає голова ГО «Рух за життя» Ярослав Дубас. - Вони не згідні зі змінами у законодавстві, які можуть нести загрозу суспільству і сімейним цінностям. Також хочемо акцентувати увагу на вимиранні української нації. В таких обставинах, коли є старіння нації, еміграції, держава повинна вживати першочергових заходів для збільшення населення і захисту родин. Щоб молоді родини мали мотивацію жити і розвиватися в Україні. В  той самий час маємо тенденцію до зменшення народжуваності. По одній дитині в родинах і великий коефіцієнт розлучень у порівнянні з Європою загалом. Також маємо проблему з легкодоступними абортами. Їх офіційно у минулому році було понад 140 тисяч. Навіть у Росії є, так зване, «вікно життя». Тобто, людина, яка звертається з рішенням про аборт має до десяти днів для того, щоб прийняти виважене рішення. У нас цього, на жаль, немає».

На важливості збереження традиційних родинних зв’язків та цінності життя наголошують представники протестантської громади Івано-Франківська. «Сьогодні ми хочемо наголосити на тому, що сім’я – це все ж таки союз чоловіка і жінки, про це говорить Біблія, здоровий глузд і досвід розвинутих країн, - каже служитель Церкви Християн Віри Євангельської в Україні Богдан Галюк. – Бачимо, як сьогодні іде наступ на традиційні сімейні цінності і по суті цілеспрямоване, можливо, не помітне на загал знищення інституту сім’ї. Тому хочемо показати, що Україна має свій особливий шлях розвитку, не такий, як Європа і Західний світ. Але ми хочемо розвиватися на основі Божого Слова і християнських цінностей. Тому вийшли сюди родиною, щоб показати саме це».

Зберегти життя дитини - обов’язок кожної жінки, стверджують учасники «Маршу за життя». «Часто молоді жінки роблять аборт, не усвідомлюючи усю важкість цього вчинку, - ділиться учасниця маршу пані Ірина. – Наслідком його є душевна тривога, яка може ніколи не минути. Знаю про це на особистому досвіді. Тому я тут і хотіла б застерегти молодих людей від небезпеки важкої помилки. Бо тягаря від неї позбутися майже неможливо».

«Я вирішила приєднатися до цього маршу, бо хочу, щоб кожен розумів, що маємо захищати головні сімейні цінності, життя дітей, - додає Ольга. – І таких ініціатив має бути якомога більше, адже, можливо, це допоможе нам правильно формуватися і жити у суспільстві».

«Марш за життя і сімейні цінності пройшов центральними вулицями Івано-Франківська від площі біля пам’ятника Івану Франку до Вічевого майдану. На його завершення учасників заходу вітали митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир (Війтишин), єпископ Бучацький УГКЦ Дмитро (Григорак), старший пастор Церкви Християн Віри Євангелької Івано-Франківська Юрій Веремій, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Хода за життя в Івано-Франківську

Хода за життя в Івано-Франківську

Хода за життя в Івано-Франківську

Хода за життя в Івано-Франківську

Хода за життя в Івано-Франківську

Хода за життя в Івано-Франківську