Мартін Турський, єп. св.
  • Чтв, 10/10/2013 - 22:51

Мартін народився в 316 або 317 р. у Сабарії, на території нинішньої Угорщини. Його батько був римським військовим трибуном, і Мартін пішов по його стопах, вступив, після навчання в Павії, в армію Констанція II. Служачи в Галлії, біля воріт міста Ам'єна він зустрів жебрака, що просив милостиню, і віддав йому половину свого плаща. У наступну ніч йому з'явився Христос, одягнений в його плащ, Який говорив  ангелам: «Це Мартін одягнув мене в свій плащ». Під враженням від цієї події Мартін прийняв хрещення і залишив військову службу, вважаючи, що вона суперечить основам віри. Йому було тоді 18 років. Відвідавши своїх батьків, він навернув їх у християнство, а потім відправився до св. Іларія з Пуатьє і став його учнем. Через деякий час оселився на острівці Галлінарія біля Генуї, де навколо нього зібралося багато учнів.

У 361 р. Мартін заснував у Лігюже (Ligugé) перший монастир у Галії і взагалі на Заході. 10 років по тому, всупереч його бажанню, був обраний єпископом Тура. Керуючи єпархієї, св. Мартін продовжував вести суворий чернечий спосіб життя. У монастирях, які він створював, чернече життя поєднувалося з місіонерською роботою. Він сам на чолі спеціальної групи ченців постійно здійснював місіонерські подорожі, проповідуючи Євангеліє галло-романському населенню Турени та навколишніх областей.

Помер 8 листопада 397 р. під час чергової місіонерської подорожі. Його тіло доставили в Тур і поховали 11 листопада. Його рештки спочивають у базиліці, зведеній на його честь. Св. Мартін - перший прославлений в Західній Церкві святий не мученик. Він є покровителем Франції, королівської династії Меровінгів, єпархій   Айзенштадта, Майнца, Роттербурка, Ам'єна; а також дітей, утримувачів готелів, наїзників, кавалеристів, капелюшників, ковалів, кравців, мельників, ткачів, подорожніх, в'язнів, власників виноградників, жебраків, солдатів.

Джерело: catholicencyclopedia.in.ua