Масові арешти католиків у В’єтнамі
  • Нед, 24/06/2018 - 23:26

Тисячі людей на вулицях, сотні арештованих, напади служб на протестувальників, страх серед мешканців – такою є ситуація у В’єтнамі після того, як комуністичний уряд прийняв новий закон про кібер-безпеку і спеціальні адміністративно-економічні одиниці.

Протест Церкви

Метою нових законів є ошукати людей і продати наш край Китаю,- написав ординарій-емерит Кон Тум. Єпископ Майкл Хоанг Дук Оанг засудив уряд, який, за його словами, напав на протестувальників у варварський спосіб замість того, щоб їх вислухати. Він також закликав голову уряду звільнити арештованих і запровадити новий закон щодо протестувальників, що відповідатиме конституції. Єпископ-емерит звернувся також до «священиків патріотів», які засідають в Народному Зібранні і голосували за прийняття закону. Вони зрадили свою віру, свою країну за гроші і престиж, які їм запропонували комуністи, - стверджує він.

Інтернет – останнє вільне медія в’єтнамців

Незважаючи на те, що новий закон має вступити в дію лише на початку наступного року, відвідуваність на католицьких інтернет-сторінках значно впала впродовж останніх днів. Єпископ Хоанг зазначає, що люди вже тепер обмежують свою присутність в інтернеті перед страхом переслідування з боку комуністичної влади. Єпископи побоюються, що вірним залишиться лише «католицьке» за назвою видання («Католики і народ»), яке фінансує уряд. Хоча це видання здається багатим по суті, його пропускають через «комуністичний фільтр», - розповідає один із священиків і додає: «Не будьте такими наївними, думаючи, що комуністи фінансуватимуть католицьку євангелізацію». Як визнають в’єтнамські католики, до цього часу інтернет був найменш фільтрованим комуністами джерелом інформації з Церкви і світу.

Мирні протести жорстоко придушили

На вулицях багатьох в’єтнамських міст протестували тисячі католиків. Вони молились вервицю, несли прапори Ватикану і банери з надписами «не продамо країну Китаю, навіть на один день» та «Кібер-безпека вбиває свободу». Протести жорстоко придушили, сотні людей арештовано. Комендант поліції погрожував, що «розіб’є голову» кожному, хто буде противитись закону, інформує wiara.pl.