Массімо Інтровіньє про переслідування християн у світі
  • Суб, 26/07/2014 - 15:31

Щороку у світі жертвою переслідування стають 100 тисяч християн, – інформує релігійний соціолог Массімо Інтровіньє, котрий керує Обсерваторією релігійної свободи. Він виокремлює три геополітичні зони, в яких це явище є найбільш виражене. До першої входять країни, в яких найбільше зростає вплив ісламістів, а також країни Близького Сходу, особливо Ірак, Сирія, а також Судан і Нігерія. До другої зони входять комуністичні країни, особливо Північна Корея. Третя зона – регіони, переважно в Африці, охоплені племінними конфліктами, в яких християни, з етичних поглядів, не хочуть брати збройної участі. На думку пана Інтровіньє, власне останній мотив стосується близько половини із 100 тисяч християнських жертв переслідування. В свою чергу, від рук ісламістів гине від 15 до 20 відсотків з них.

Відповідно до даних папської фундації «Допомога Церкві в потребі», сьогодні християни найбільше наражаються на дискримінацію і переслідування з релігійних поглядів. 200 мільйонів з них живе в країнах, де в населенні переважають представники інших релігій. Дана фундація видає щорічний звіт про релігійну свободу у 196 країнах світу. В останньому звіті, за 2012 рік, вказується на щоразу більшу загрозу для релігійної свободи в регіоні, де відбулась т.зв. арабська весна, а також в Нігерії, Малі і Кенії. У всіх цих випадках переслідування повʼязано із зростом ісламського екстремізму. Варто додати, що у багатьох з цих місць переслідування значно посилилось впродовж останніх місяців.

Окрім того, звіт «Допомоги Церкві в потребі» нагадує про часті напади індуїстських фундаменталістів на християнську меншину. Звертається увага на ситуацію в Еритреї, де панує однопартійна марксистська диктатура. У 2012 році там було увʼязнено за їх релігію близько 3 тисяч християн.