Мати-Церква вчить своїх дітей обирати якнайкращі життєві дороги
  • Срд, 18/09/2013 - 16:29

У середу, 18 вересня 2013 року, на ватиканській площі перед найголовнішим храмом Католицької Церкви Папа Франциск зустрівся із майже сотнею тисяч християн з усіх куточків світу, які прибули до Ватикану, що почути повчальне слова Вселенського Архиєрея, разом із ним помолитись та отримати від нього апостольське благословення.

Свою катехизу Святіший Отець знову присвятив темі Церкви-Матері. На початку він запропонував приглянутись матерям, до всього того, що вони роблять для своїх дітей, як вони живуть і терплять за власних дітей. «Що робить матір?» – запитав далі Святіший Отець.

Вона навчає, як крокувати дорогою життя, як добре йти життям, вміє добре зорієнтувати свою дитину на життєвій дорозі, намагаючись завжди вказувати їй лише правильний шлях, сприяючи її розвиткові та дозріванню. І завжди робить це з великою ніжністю та любов’ю. Кожна мама знає що є важливим і потрібним для її дитини, щоб вона йшла доброю життєвою дорогою. Це знання вона не здобула із книжок, його джерело у її материнському серці. «Церква робить те саме: скеровує наше життя, дає нам повчання, щоб ми добре йшли вперед. Візьмімо Десять Заповідей Божих: вони вказують нам дорогу, якою слід іти, щоб дозріти, щоб мати чіткі основи в нашій поведінці. Вони є плодом ніжності, любові Самого Бога, Який їх нам подарував», – підкреслив Єпископ Риму, додавши, що не слід їх трактувати як десять заборон, але як десять материнських вказівок для того, що добре жити. Десять Заповідей Божих запрошують нас не робити собі ідолів, які потім роблять нас невільниками, завжди пам’ятати про Бога, шанувати батьків, бути чесними, шанувати інших… Мама ніколи не навчає дитину поганого, але завжди прагне для неї лише добра. Саме так чинить і Церква, – наголосив Святіший Отець.

Коли дитина підросла, стала дорослою, розпочала самостійне життя, прийняла на себе свої обов’язки і робить те, що бажає, іноді трапляється, що сходить із доброї дороги. Мама завжди, у будь-якій ситуації, є поруч, готова й наділі супроводжувати свою дитину. Рушійною силою такої поведінки матері є любов. Навіть, коли її дитина помиляється і сходить із доброї життєвої стежки, вона шукає спосіб, щоб зрозуміти, щоб заступитись за неї, щоб бути поруч і їй допомогти. Матері, діти яких у в’язницях, дуже страждають, однак, не запитують себе, чи ті винні чи ні, вони і далі продовжують їх любити, дарувати їм себе, часто переносячи через це різні приниження. Такою ж поведінкою відзначається і Церква, – наголосив Папа Франциск, – зазначаючи, що вона є милосердною мамою, яка розуміє і завжди намагається допомогти, підбадьорити тих, які помилилися. Церква ніколи не замикає двері свого Дому, не осуджує, але пропонує Боже прощення, пропонує любов, яка спонукає до того, щоб відновити крокування доброю дорогою, не боїться увійти у ніч своїх дітей, щоб дати їм надію.

Матір також вміє просити, стукати у кожні двері за своїх дітей, і робить це з любові. Як часто матері вміють стукати у двері Божого серця, моляться за своїх дітей, зокрема, за слабких, за тих, які дуже потребують тих молитов, за тих, які зійшли із доброго життєвого шляху. Нещодавно, – пригадав Папа Франциск, – він молився у римській церкві Святого Августина, де знаходяться мощі його матері – Святої Моніки. «Скільки молитов ця свята мама піднесла до Бога за свого сина і скільки пролила сліз», – наголосив Святіший Отець, заохочуючи усіх матерів стукати у двері Божого серця, просячи за своїх дітей. Він також зазначив, що і Церква молиться за своїх дітей. Господь не залишиться нечутливим до Її молитви, – запевнив Папа.

А на закінчення своєї катехизи Вселенський Архиєрей підсумував: «Бачимо, що Церква є доброю Матір’ю, яка вказує нам шлях, що мусимо пройти у житті, яка вміє бути завжди терпеливою, милосердною, вирозумілою і яка вміє поручити нас у Божі руки».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va/