Майбутній кардинал Хун Сік: у світі існує багато священиків-героїв
  • Срд, 29/06/2022 - 12:54
В інтерв’ю для Vatican News Преосвященний Лазар Ю Хун Сік, поділився думками про священичу формацію, вказуючи на численні приклади свідчення життя тих, які живуть Євангелієм.

Серед нових кардиналів, імена яких Папа Франциск оголосив в останню неділю травня, є архиєпископ Лазар Ю Хун Сік, Префект Дикастерії в справах духовенства. В інтерв’ю для Vatican News 70-річний ієрарх поділився думками про священство, формування в семінаріях та особливість Церкви в Азії.

Перша реакція на призначення та бачення своєї майбутньої місії

Архиєпископ Лазар пригадує, що дізнався про своє кардинальське призначення, перебуваючи з душпастирським дорученням у одній з Марійських святинь Хорватії. Дізнавшись по телефону цю вістку, він вимкнув телефон і провів ще деякий час, молячись вервицю перед Найсвятішими Тайнами, прохаючи Богородицю допомогти добре відповісти на нове доручення. «Потім я знову увімкнув телефон, і мене засипали телефонними дзвінками та повідомленнями, і я сказав собі: “Я не гідний, але якщо Святіший Отець призначив мене кардиналом, тоді бути кардиналом для мене означатиме ще більше любити Церкву, краще служити Папі, бути знаряддям Божої благодаті для всіх священиків, дияконів і семінаристів світу”», – ділиться архиєпископ. Він зазначає, що його кардинальське служіння відзначатиметься слуханням Святішого Отця, щоб зрозуміти, чого Папа очікує від нього як Префекта Дикастерії в справах духовенства, зрозуміти яких священиків сьогодні потребує Церква? Як їх вибрати? Як формувати?

«Я бачу дуже чітку відповідь щодо цього з тих пір, як на початку свого понтифікату Папа подарував нам Апостольське напоумлення Evangelii Gaudium. Згідно з ним, важливо жити Божим словом. Ми взагалі говоримо, що хто живе Божим словом, той є християнином, а хто не живе ним, не може називатися таким. Спільно жити Божим словом, як закликає Святіший Отець в енцикліці Fratelli tutti, тобто бути братами і сестрами в євангельській атмосфері взаємної любові», – відзначає Преосвящений Лазар Ю Хун Сік.

Префект дикастерії в справах духовенства ділиться думками про бачення духовенства у світлі навчання Папи Франциска, який бореться з клерикалізмом у Церкві. Він відзначає, що священик є батьком і тим, хто провадить церковну громаду. Крім того, «священик є також сином громади, товаришем громади в тому сенсі, що прямує вперед разом з нею, живлячись тим самим Хлібом. Тому, коли роль священика-отця абсолютизується, звідси може зродитися клерикалізм. З іншого боку, коли добрий священик є батьком, але також в серці відчуває себе сином і братом, тоді він буде любити громаду всім своїм єством, буде присвячувати себе і увесь свій час, і не буде витрачати час на переслідування особистих прагнень і амбіцій. Важливо жити цим тринітарним життям разом із громадою», – підкреслює майбутній кардинал.

Добрий приклад та мученицьке свідчення Церкви – орієнтири збільшення священичих покликань

Ще одним викликом для Церкви є зменшення покликань до священства у різних частинах світу. Попри стурбованість з цього приводу, архиєпископ Лазар відзначає іншу рису, яка може сприяти покликанню до священства. «Багато молоді хочуть наслідувати хороші приклади, яких не бракує. Тому йдеться про те, щоб запропонувати їм хороші приклади, достовірні свідчення тих, хто живе Євангеліям цілісно, і у такий спосіб вміє показати, що Бог є любов і що перебування з Ним є нашим єдиним добром, єдиним істинним щастям людського серця», – зазначає Префект Дикастерії в справах духовенства. У цьому завданні необхідно зосередитися на відповідному формуванні в духовних семінаріях. «Семінарія – це не фабрика, де виробляють священиків, а радше місце, де живуть учні Ісуса і там поступово стають Його апостолами. Тому в семінарії, насамперед, необхідно жити Словом, як на особистому рівні, так і в спільнотному житті», – зауважує майбутній кардинал.

Архиєпископ Лазар Ю Хун Сік походить з Південної Кореї – однієї з країн Азії, яка відзначається розквітом покликань до священства. Він пов’язує це з мученицьким виміром Церкви. «Християнська історія Кореї – це історія мучеників, і багато з них отримали дар віри через свідчення мирян. Правдою є те, що покликання до священства останнім часом зросли, але зараз вони там також зменшуються, хоча Церква залишається дуже відданою просуванню та супроводу покликань до священства та богопосвяченого життя, як чоловіків, так і жінок. Особисто я бачу покликання в Кореї як дар, який Бог дав нам і не перестає давати через наших мучеників. Тому ми повинні повернутися до прикладу мучеників, і я думаю, що це також може стосуватися інших країн», – зазначає архиєпископ Лазар.

Потреба у зрілих священиках

Говорячи про виклики перед священиками, Префект Дикастерії в справах духовенства розповідає про вплив медіа на образ священика. «Священство – це великий Божий дар. Часто ЗМІ бомбардують слухача не завжди хорошими новинами про священиків... Але я бачу, що існує багато священиків героїв, добрих, чудових священиків: парафіяльних душпастирів, місіонерів на служінні Божому людові та найперше – марґіналізованим у суспільстві. Отож, важливо і необхідно підбадьорити священиків, щоб вони були радісними: ніколи з кислим обличчям, а з усмішкою на устах, здатними виражати також на своїх обличчях красу отриманого дару. Є багато гарних історій про священиків, які можна розповісти, а не лише потворні і неприємні, яких, на жаль, не бракує», – зазначає Преосвященний Лазар Ю Хун Сік.

Він відчуває величезний більш з приводу випадків зловживань священиків, скоєних проти неповнолітніх. Тому наголошує на запобіганні цьому ще на стадії формування. «Я вважаю, що якщо нам вдасться сформувати зрілих священиків у загальнолюдському, духовному та інтелектуальному вимірах, то вони не будуть використовувати сексуальність виключно для задоволення, не будуть чинити зловживання проти неповнолітніх, а навпаки, будуть поважати та допомагати їм, як це, зрештою, робила і робить переважна більшість священиків. Отже, питання полягає в тому, щоб сформувати міцних і зрілих священиків, і я впевнений, що тоді ми, нарешті, менше чутимемо про зловживання та інші добре відомі нам лиха», – переконаний майбутній кардинал.

На завершення архиєпископ Лазар Ю Хун Сік відзначає потребу Церкви у священиках, адже «неможливо уявити Церкву без священиків. Тому весь Божий люд має молитися про дар нових священиків. Це моя надія. І я впевнений, що скоро Господь дасть нам цю благодать і покаже нам дорогу», – висловлює свої сподівання Префект Дикастерії в справах духовенства.