Майдан – для майбутніх поколінь: Блаженніший Святослав
  • Срд, 25/12/2013 - 02:31

Люди на Майдані маніфестують не для вигоди, але для нової перспективи для України – вважає Блаженіший Святослав Шевчук. У Перемишлі єрарх відповів на питання щодо теперішньої ситуації від видання Gość Niedzielny.

«Думаю, що сам факт, що українське суспільство спромоглось на маніфестацію своєї політичної волі, вже є перемогою сам в собі, - сказав Блаженіший. На пострадянському просторі рідкістю є ситуація, що хтось не тільки має гарантії свободи, записані в конституції та інших правових актах, але і може такий простір свободи собі створити.

Однак, правдою є те, що Майдан не може тривати вічно. Він не замінить також і нормальних інституцій. Зібране на Майдані суспільство висунуло три принципові вимоги і від їх виконання узалежнює свою подальшу тривалість. Люди домагаються звільнення всіх ув’язнених, репресованих за участь у мирній демонстрації на Майдані. Ця вимога в принципі вже виконана, хоч проблемою і надалі залишається тиск на прихильників опозиції на місцях праці, а особливо у ВУЗах. Черговою вимогою є покарання винних за побиття демонстрантів.

На цей момент відомі лише жертви, а немає нікого, хто взяв би на себе відповідальність за вживання сили проти людей. З цим пов’язана вимога відставки уряду, який відповідальний за ці події. Ця справа належить до компетенції президента і, може, вона здійснить певні бажані зміни. Врешті існує вимога підписання асоціації з Європейським Союзом. Існує шанс, оскільки пан президент Янукович постійно повторює, що не передумав, що договір з Брюсселем повинен бути підписаний, але на дещо інших умовах.

Йдеться про те, що б це не спричинило економічного колапсу і не поглибило вже існуючих економічних труднощів у країні. Очевидно, відкритим є питання, як на подальший перебіг подій вплинуть договори, підписані нещодавно з Росією. Сподіваюсь, що незабаром ми знатимемо всі їх подробиці і економісти зможуть їх об’єктивно оцінити. Сподіваюсь, що це не перекреслить прагнення України до асоціації з Євросоюзом, а в майбутньому прагнення до повного членства, а Захід перестане сприймати нас виключно як пострадянську країну.

 У Європі багато говориться про європейські вартості, але я не уявляю собі, щоб сотні тисяч людей виходили там взимку на демонстрацію для їх оборони. Люди на Майдані не шукають власної користі, а перспективу кращого життя для їх країни і для наступних поколінь, бо розуміють, що євроінтеграція є складним  довготривалим процесом».

Записував Анджей Граєвскі

За матеріалами: http://info.wiara.pl