Майдан: На місці, де пролилась кров — триває безперервна молитва
  • Птн, 06/12/2013 - 11:34

Від неділі священики Київської архиєпархії УГКЦ за благословінням Блаженнішого Святослава моляться на київському Майдані за мир.

Спочатку це було просто молільне місце: «Ми мали хрест та ікону Богородиці, — розповів CREDO о.Ігор Онишкевич, настоятель церкви св.Миколая на Аскольдовій могилі (УГКЦ) — До нас також долучились православні священики і ми разом молились Псалтир та Ісусову молитву».

А вже 3 грудня на Майдані з’явилась каплиця. Ії спільно освятили православний та греко-католицький священики. Намет був поставлений біля колони Незалежності, саме на тому місці, де 29 грудня пролилась кров. У каплиці священики обох конфесій разом проводять молебні. «Ми стоїмо на Майдані і не йдемо на барикади. Наша місія молитися з тими людьми, які приходять», — кажуть вони.

Польова каплиця закрита від вітру, у ній висять ікони, горять лампади, триває молитва. У наметі чергують священики. «І люди постійно йдуть, — каже о. Ігор. — Багато хто сповідається, чи приходить на духовну розмову, часом проводимо катехизацію. Іноді люди мають розчарування чи бояться переслідувань. Бачу, що зараз розмови з людьми є дуже корисними».

Чергування греко-католиків у каплиці починається від ранішньої молитви о 7:30 і триває до вечірні, тобто до 23:00. Священики чергують по три години. «Вночі ми не маємо можливості чергувати, але завжди є хтось з православних священиків», — каже о.Ігор.

Окрім православних та греко-католиків до каплиці приходить також багато протестантів. Вони моляться та читають Біблію. «Було б дуже добре, якби змогли прийти і римо-католицькі священики. Вони могли б стати біля нас, або в іншому місці. Людей багато і вони потребують розмови», — звертається до співбратів греко-католицький священик.

Священики шкодують, що мають дуже мало можливостей проводити молитви зі сцени. Зазвичай це буває тільки вранці. Увечері там здебільшого концерти. Отець Ігор каже, що священики все ж таки добиваються можливості частіше проводити загальні молитви зі сцени.

Джерело: CREDO