«Майдан став дзеркалом українського суспільства без будь-якої агресії щодо російського народу чи Росії…» − Глава УГКЦ
  • Птн, 30/05/2014 - 16:31

В УГКЦ налагоджені братерські відносини з Українською Православною Церквою у єдності з Московським Патріархатом. Уся спільна діяльність обох Церков та заяви, які вони видали в останні кілька місяців, у період Майдану, зроблені разом. Навіть більше, сьогодні черговим головуючим у Всеукраїнській раді Церков і релігійних організацій є Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Володимир (Сабодан).

Про це сказав Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, в інтерв’ю для видання «The Catholic World Report».

Він підкреслив, що усі Церкви та релігійні організації були єдині під час дуже небезпечного періоду в Україні. Стосовно душпастирського піклування про вірних на Майдані, то, за словами Глави Церкви, «кожен це робив по-своєму». Однак, з приводу морального судження щодо зловживання урядом Януковича своєю владою, то «тут ми були одностайні».

«Майдан був ані релігійною, ані етнічною акцією протесту. Це був соціальний протест, учасниками якого були як україномовні, так і російськомовні громадяни України, як вірні УПЦ, так і вірні УГКЦ, інших християнських Церков, мусульмани і юдеї», − сказав він.

На переконання Предстоятеля УГКЦ, Майдан був своєрідним дзеркалом українського суспільства без будь-якої агресії щодо російського народу чи Росії як держави.

Попри це, як розповів Предстоятель УГКЦ, поки що немає прямих і відкритих відносин між УГКЦ і Православною Церквою Московського Патріархату. «В останні три роки я прагнув встановити такий прямий діалог. Тим не менше ми не в змозі ще це здійснити. Проте ми і далі відкриті до цього і молимося за те, що одного дня ми зможемо сидіти за одним столом, дивитися одне одному в очі і визнавати, що ми є членами одного Тіла Христового», − висловив сподівання Блаженніший Святослав, зазначаючи, що основою початку такого діалогу має бути обговорення розбіжностей і проблем, які існують між двома сторонами.

Департамент інформації УГКЦ