Майже 300 богопосвячених осіб приїхали на прощу до Чернівців
  • Пон, 12/02/2018 - 08:13

10 лютого Патріарша комісія у справах монашества організувала у Чернівцях Всеукраїнський з’їзд богопосвячених осіб Української Греко-Католицької Церкви. Проща до святині Матері Божої Чернівецької «Надія безнадійним» відбулася з погодження та благословення Правлячого Архієрея Чернівецької єпархії владики Йосафата Мощича.

Щороку проща монашества УГКЦ відбувається в якомусь місті. Цьогоріч майже 300 монахів і монахинь різних спільнот приїхали до столиці Буковини, аби своєю молитвою і присутністю підтримати новостворену Чернівецьку єпархію, засвідчити солідарність з вірними та просити Бога про зріст покликань та розвиток Церкви і спільнот богопосвяченого життя на теренах нашого краю. Беручи до уваги рішення Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій про проголошення 2018 року – роком Божого Слова в Україні, проща монашества проходила під гаслом: «І росло слово Боже та множилось число учнів...» (Ді. 6,7)

Розпочався духовний з’їзд у Катедральному Соборі Успіння Пресвятої Богородиці Чернівців Архієрейською Божественною Літургією, яку очолив Високопреосвященний владика Ігор (Возьняк), Архієпископ і Митрополит Львівський. Співслужили йому Правлячий Архієрей Чернівецької єпархії, владика Йосафат (Мощич), Преосвященний владика Михаїл (Бубній), Екзарх Одеський та Адміністратор Кримський та Преосвященний владика Володимир (Груца), єпископ-помічник Львівської архієпархії.

Після Архієрейської Літургії монахи та монахині разом із владиками, священиками та вірними вирушили процесійно на Центральну площу Чернівців. Біля різдвяної шопки та хреста всі разом помолилися за мир в Україні, єднання християн, за ревні та численні покликання в Чернівецькій єпархії, а також заколядували. До прочан приєдналося багато чернівчан. Після цього процесія рушила вулицею Ольги Кобилянської до Вірменської церкви, де відбулися конференція і мистецьке дійство.

Духовну науку підготував отець Василь Захарусь – монах студійського уставу зі Свято-Михайлівського монастиря (м.Львів). Він розповів про зв'язок богопосвяченого життя і слова Божого. Отець Василь навів цікавий приклад щодо прочитання Біблії з життя сучасного пустельника. «Цей чоловік прийшов у келію і мав із собою кілька баночок меду, - розповідає ієромонах Василь. - Наслідуючи Святе Письмо, він звернувся у молитві до Івана Хрестителя, аби приніс йому сарану. Наступного дня вранці, коли цей чоловік вийшов із печери, на скелі побачив зелену сарану. Монах зрадів, подумавши, що то подарунок від святого Івана. Але коли вмочив сарану в мед і почав її їсти – став плювати. Це був експеримент, який цей чоловік почерпнув із Євангелія та інтерпретував його дослівно».

«Коли придивитися уважніше, - провадить далі отець Василь, - помітимо виразний конфлікт – святий Іван не міг їсти м’яса комах, бо вів аскетичний спосіб життя. А згадана сарана – не літаючі комахи, а рослина з родини бобових, її стручки називають хлібом святого Івана. На цьому прикладі бачимо, що дослівне розуміння буквального тексту без врахування його контексту та прихованих символів, може призвести до непорозумінь».

Прес-службі Чернівецької єпархії ієромонах Василь Захарусь розповів, що своєю духовною наукою хотів привернути увагу богопосвячених осіб до того, як правильно читати та розуміти Святе Письмо. А ще - аби вони найперше роздумали над фундаментом свого життя, а це тоді дасть змогу будувати нові спільноти і зокрема, тут, на Буковині.

По завершенню духовної науки у Вірменській церкві (органному залі) запанувало музичне мистецтво. Цю частину прощі провадив адміністратор Катедрального Собору Успення Пресвятої Богородиці, отець Валерій Сиротюк. Він представив богопосвяченим гостям столиці Буковини – органістку Світлану Бардаус, солістку обласної філармонії Олену Урсуляк, народних артистів України – Оксану Савчук та Івана Кавацюка (дует «Писанка») і театр-студію «Гердан», які подарували незабутні музично-пісенні номери. А своєрідною кодою стало спільне виконання коляди «Нова радість».

Перед тим, як учасники прощі вирушили на екскурсію зимовими Чернівцями, правлячий Архієрей Чернівецької єпархії Йосафат Мощич подякував усім за підтримку молодої єпархії, запросив до створення перших монаших спільнот на Буковині, а Преосвященним владикам подарував книги з історії УГКЦ у нашому краї.

Єпархіяльна прес-служба також поспілкувалася з багатьма учасниками прощі. Ось що, зокрема, розповіли нам сестри-василіянки – сестра Венедикта з Яворова та сестра Єремія з Івано-Франківська: «Нам дуже приємно бути тут, у Чернівцях, вражені гостинністю і тим духом спільної зустрічі монашества».

Треба сказати, що для багатьох прочан подорож містом також стала окремою сторінкою буковинської прощі. Чернівецькі вулички, архітектурний ансамбль, готичні і романські склепіння, церковні бані, все це стало для багатьох новим пережитим досвідом. Проте, саме сьогодні окрасою буковинської столиці стали люди в габітах. Городяни зупинялися, зазирали в обличчя покликанців, хтось знимкував на мобільний телефон, а хтось просто радів від такої кількості побачених монахів. Та однозначно і одні, й інші від зустрічі богопосвячених осіб діставали божественну благодать, що сходила на перехожих. Прогулянка містом завершилась в Чернівецькому національному університеті, колишній Резиденції буковинських митрополитів. Університет у позаштатному режимі відчинив свої брами і до нього увійшли шановані гості. Екскурсія резиденцією завершилась спільною колядою та молитвою в університетському Трьохсвятительському храмі.