Майже 500 релігійних споруд зруйновано в Україні внаслідок російської агресії
  • Нед, 05/02/2023 - 17:29

Внаслідок російської агресії в Україні повністю знищено, пошкоджено або пограбовано російськими військовими щонайменше 494 релігійні споруди, духовні навчальні заклади та святині. 

Такі оновлені дані про вплив війни на українські релігійні громади Інститут релігійної свободи представив 31 січня та 1 лютого під час Саміту з міжнародної релігійної свободи, який відбувся у Вашингтоні, США.

За даними ІРС, з часу презентації на минулорічному Саміті, у липні 2022 року, кількість об’єктів релігійної інфраструктури України, постраждалих внаслідок російської агресії, зросла більш ніж удвічі.

релігійні споруди, російська агресія, війна, ІРС, доповідь ІРС, зруйновані споруди

Найбільше церков, мечетей і синагог зруйновано в Донецькій області (щонайменше 120) і Луганській області (понад 70). Також величезні масштаби руйнувань на Київщині (70), де точилися відчайдушні бої на захист столиці України, та на Харківщині – понад 50 зруйнованих релігійних споруд. Російські повітряні атаки, в тому числі з використанням іранських дронів, торкнулися майже всіх регіонів України і тривають досі.

Також Інститут релігійної свободи задокументував чимало фактів захоплення релігійних споруд в Україні та подальшого використання їх як російських військових баз або для прикриття вогневих позицій російських військ. Така тактика російських військових провокує збільшення масштабів руйнування релігійних об’єктів в Україні.

релігійні споруди, російська агресія, війна, ІРС, доповідь ІРС, зруйновані споруди

За конфесійною ознакою найбільше від російської агресії постраждало храмів Української Православної Церкви (афілійованої з Московським патріархатом) – щонайменше 143. 

Великий масштаб руйнувань молитовних будинків євангельських церков – загалом щонайменше 170, з них найбільше постраждали церкви християн віри євангельської – 75, молитовні будинки євангельських християн-баптистів – 49, а також споруди Церкви адвентистів сьомого дня – 24.

Оновлені дані ІРС тепер містять відомості про руйнування Залів Царства Свідків Єгови – загалом 94 релігійні споруди, серед яких 7 – повністю зруйновано, 17 – сильно пошкоджено, 70 – зазнали незначних ушкоджень. 

Інститут релігійної свободи також задокументував цілеспрямовані атаки російських військових і спецслужб на релігійних діячів і віруючих, передусім на окупованих територіях України.

Максим Васін, Саміт, Вашингтон, США, Maksym Vasin, Washington DC, IRF Summit, religious freedom, Ukraine

У своєму виступі на Саміті виконавчий директор ІРС Максим Васін заявив, що віруючі та духовенство часто ставали мішенями для російської окупаційної влади через українську мову, приналежність до іншої конфесії ніж православ’я Московського патріархату чи за будь-який інший прояв української ідентичності.