Медичному персоналові присвячений молитовний намір Папи на квітень
  • Срд, 06/04/2022 - 13:06

Представляючи молитовний намір на квітень, Папа Франциск складає подяку медичному персоналові й усім тим, хто допомагає хворим і похилим віком, а уряди закликає дбати про загальний доступ до хорошої системи охорони здоров’я.

«Пандемія показала нам жертовність і великодушність медичного персоналу: волонтерів, працівників медичної сфери, священиків, богопосвячених осіб», – зазначає Папа Франциск на початку відеоролика, в якому він представляє молитовне намірення на квітень, запрошуючи згадати в молитві медичний персонал. «Ця пандемія, однак, висвітлила той факт, що не всі мають доступ до хорошої громадської системи охорони здоров’я», – додає він.

Пандемія Covid-19 стала своєрідним стрес-тестом для систем охорони здоров’я, висвітливши їхні нестачі та показавши нерівність у доступі до належного лікування. «Найбідніші країни, найуразливіші країни, не мають доступу до лікування, необхідного для боротьби з багатьма хворобами, які їх обтяжують», – визнає Святіший Отець.

Згідно з рапортом Організації з питань кооперації та економічного розвитку, присвяченого системам охорони здоров’я, негативна ситуація вплинула на якість допомоги, яку отримували хворі. Серед різних факторів нестача медичного персоналу мала більший вплив, ніж нестача ліжко-місць чи технічного оснащення.

«Дуже часто це викликане поганим управлінням ресурсами та відсутністю серйозного політичного зобов’язання. Тому хочу попросити уряди всіх країн світу не забувати про те, що хороша система охорони здоров’я, доступна для всіх, є пріоритетом», – закликає Папа, нагадуючи також про те, що охорона здоров’я – це не тільки організація, але також люди, «які присвячують своє життя піклуванню про здоров’я інших, а під час цієї пандемії пожертвували життям, щоби допомогти вилікуватися багатьом хворим».

Тож з цього випливає заохочення молитися «за те, щоби зусилля медичного персоналу в несенні допомоги хворим і похилим віком, особливо в найбідніших країнах, були підтримувані урядами та місцевими громадами».