Медреформа на практиці. В Архієпархіальному управлінні відбувся практичний семінар для медпрацівників
  • Срд, 09/05/2018 - 11:14

Медична реформа сьогодні - одна з найбільш обговорюваних тем у суспільстві. На думку експертів, вона запрацює поетапно. Спочатку в Україні перебудують первинну медичну допомогу – оплату роботи терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів. У 2019-2020 реформують спеціалізовану медичну допомогу. При цьому в медицині з'явиться поняття державної програми медобслуговування. Цю програму Кабмін щорічно переглядатиме і визначатиме, які медичні послуги покриє держбюджет, а які доведеться оплачувати українцям.

Про втілення цієї реформи на місцях та як саме вона заторкне приватні медичні заклади у вівторок, 8 травня, в Архієпархіальнє управління на запрошення Митрополита Володимира прийшов розповісти Директор департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації п. Микола Стовбан.

На зустріч зібралося близько трьох десятків медпрацівників з Лікувально-діагностичного центру святого Луки. Розпочався семінар з вітального слова Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Кир Володимира Війтишина.

«Всі ми повинні служити для людей. Я переконаний, що спільно зможемо добитися дуже хороших результатів. Церква, як і медицина, покликана, власне, до цього святого служіння ближнім, а тому маємо за обов’язок допомагати та підтримувати одне одного», - вважає Владика.

Відтак розпочалася жвава дискусія, в ході якої п. Микола пояснив про всі тонкощі грядущої реформи, на кого вона вплине найбільше та яка її кінцева мета. Серед іншого було піднято ряд важливих для медичних працівників питань, зокрема принцип «Гроші ходять за пацієнтом», який, як відомо є гаслом цієї реформи.

Працівники Лікувально-діагностичного центру св. Луки вели активне обговорення. Позаяк даний заклад є приватним, одне з ключових питань полягало в тому, яким чином буде працювати медреформа в приватній медичній установі.

Варто зазначити, що реформа передбачає те, що за кожного пацієнта лікарю-терапевту, педіатру чи сімейному лікарю  буде нараховуватися сума 370 грн (за повнолітніх пацієнтів віком до 65 років) та 740 грн (за дітей та дорослих за 65 років), за винятком витрат на обладнання, медсестру та поточні витрати медзакладу.

«Для лікарів первинної ланки передусім зміниться принцип роботи. Вони будуть зацікавлені взяти більше пацієнтів та надавати їм найкращі послуги, щоби отримати хороші рекомендації», – повідомив п. Стовбан.

На завершення спільного діалогу Віце-економ Архієпархії прот. Віталій Максимів подякував очільнику департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації за хорошу та плідну бесіду, а також всім її учасникам. Священнослужитель також наголосив на тому, що надзвичайно важливо є постійно підтримувати живий контакт між працівниками медичної сфери та закликав до співпраці.