Мексика: 2 мільйони паломників на 490 річниці об'явлень Марії у Гваделупе
  • Срд, 15/12/2021 - 16:11

12 грудня в Мехіко та багатьох містах світу католики відзначили 490-ту річницю об’явлень Марії у Гваделупе. Після того, як минулого року це найбільше у світі католицьке паломництво було скасовано під прапором пандемії коронавірусу і могло відбуватися лише в окремих парафіях, цього року з початку грудня до ранку неділі 12 грудня до Марійської святині прибуло близько двох мільйонів паломників, повідомляє місцева влада столиці.

Урочистості відбувалися в умовах суворого санітарного режиму. Паломників, більшість з яких подолали велику відстань, допустили до базиліки в Гваделупе – північному передмісті Мехіко – послідовними групами, одягненими в захисні маски і без можливості залишитися на ніч на території санктуарію.

Раніше ректорат святині звернувся до паломників із проханням надсилати свої фото, 1400 з яких розмістили на лавах храму. Виставили таку ж кількість пожертвуваних вірними свічок.

Під час традиційної полуденної Меси Троянд,  яку транслювали різні ЗМІ, Архиєпископ Мексики кардинал Карлос Агіяр Ретес говорив про материнство Марії. Він наголосив, що Вона “Мати Церкви і наша Мати”, яка “прибула до Мексики, щоб висловити свою любов до людей”. Таким чином він посилався на події 9-12 грудня 1531 року, коли на пагорбі Тепеяк, біля підніжжя якого розташована нинішня базиліка, Марія з'явилася індіанському пастуху Хуану Дієго Куаутлатоаціну (1474-1548) у вигляді вагітної Метиски, і відіслала його до тодішнього єпископа з наказом побудувати каплицю. Її зображення, яке Вона залишила на плащі Хуана Дієго як знак автентичності, і сьогодні є осердям базиліки.

У листопаді кардинал Агіяр відкрив Святі Двері базиліки в Гваделупе, пройшовши крізь які віруючі можуть за певних умов отримати повний відпуст на рік. Підставою для цього є сота річниця теракту 14 листопада 1921 року, коли співробітник тодішнього президента Мексики залишив перед зображенням Марії вибуховий пристрій, який, незважаючи на вибух, його не пошкодив.