Мені це дуже нагадує радянську практику, – історик Володимир Вятрович про тиск влади на УГКЦ
  • Пон, 13/01/2014 - 19:06

«Мене як громадянина та історика лякає ця ситуація, коли в нашій державі з’являються листи, де чиновники погрожують церквам юридичними проблемами за те, що церкви зі своїми вірними моляться і беруть участь в якихось суспільних акціях. Мені це дуже нагадує радянські часи і радянську практику, яка абсолютно не припустима в нормальній демократичні державі», – так для «Католицького Оглядача» прокоментував лист Міністерства культури до проводу УГКЦ історик Володимир Вятрович.

Він наголосив, що «останній разу УГКЦ забороняла якраз радянська влада 1946 року, після псевдособору, але вона абсолютно не приховувала, що бореться проти УГКЦ не тільки як проти Церкви, а й проти організації, яка є невід’ємним елементом українського національного руху. І якщо з погляду радянської історії ще можна зрозуміти, чому в радянській державі боролися проти Церкви, то це абсолютно неприпустимо, коли ми говоримо про чиновників Української держави, які намагаються боротися з українською національною Церквою».

«Нашим чиновникам, як історик, хочу нагадати, що навіть після заборони 1946 року УГКЦ дуже ефективно існувала в підпіллі та перемогла цю радянську владу».

Володимир Вятрович вважає, що «теперішня влада не обмежиться тиском на одну конфесію, ці дії слід розглядати в межах загального тиску на учасників протестів, які зараз відбуваються в Україні, включно з кримінальними та адміністративними санкціями». Однак, відомий історик упевнений, що такі спроби влади придушити цей протестний рух лише надаватимуть йому нового дихання!