Мер французького міста Плоермель просить молитися в боротьбі за хрест на пам'ятнику Івана Павла ІІ
  • Срд, 08/11/2017 - 19:45

«Люди приголомшені постановою Державної Ради. Пам'ятник Івану Павлу II ніколи не був причиною непорозумінь і релігійних міжусобиць. Звісно, як віруючий, я не візьму пилку в руки й не різатиму хреста, бо саме довкола цього символа християнства йде боротьба», – сказав у розмові з тижневиком «Газета Польська» мер міста Плоермель Патрік ле Діффон.

Діффон підкреслив, що, попри постанову Державної ради Франції, яка визнала, що наявність хреста на пам'ятнику Івана Павла ІІ незаконна, він сам не погодився з вимогою зняти символ страждання Ісуса Христа і переадресує це питання до Європейського суду з прав людини. Якщо це не допоможе, то мер намагатиметься приватизувати парковку, де стоїть пам'ятник. «Французькі єпископи повідомили про пропозицію викупу цієї парковки», – сказав він.

Мер Плоермеля попросив усіх добрих людей  про моральну підтримку: «Гроші нам не потрібні. Також я не хочу ніяких маніфестацій, щоб не нести відповідальність за будь-які бійки чи бунти», – зазначив він. Він додав, що постійно отримує слова підтримки від поляків зі всього світу і захоплюється польським народом, таким відданим своїй вірі.

Діффон також згадав про секуляризацію Франції. На його думку, вона полягає у прийнятті всіх вір, але відкиненні католицької, яку влада намагається відокремити, про що свідчить вирок Державної ради щодо хреста на пам'ятнику Івана Павла ІІ та заплющування очей на часті порушення закону з боку, наприклад, послідовників Аллаха.

Натомість поляки закликають стати на захист Хреста на пам'ятнику святого Івана Павла II - підписавши лист, адресований представникам Державної ради Франції та Послу Французької Республіки в Польщі П'єру Леві за цією адресою. 

За рішенням французької влади, хрест зі скульптури святого Івана Павла ІІ мають прибрати за законом 1905 року, який відокремлює Церкву від держави. Це рішення було остаточним і не підлягає оскарженню. У влади Плоермель є шість місяців, щоб прибрати хрест. У разі якщо вони не зроблять цього, пам'ятник буде демонтований.Як заявила прем'єр-міністр Польщі Шидло, Іван Павло II був «великим» польським Папою, «великим європейцем» і став «символом християнина та об'єднаної Європи». «Іван Павло II вчив, що демократія без цінності перетворюється у відкритий або замаскований тоталітаризм», - сказала глава Кабінету міністрів Польщі.