Мета присутності священика в інтернеті - свідчення
  • Птн, 31/10/2014 - 19:08

Італійське католицьке видавництво Святого Павла опублікувало книгу о. Паоло Падріні «Соціальні мережі та монаша підготовка. Практичний посібник». Напередодні презентації книги в Папському Латеранському університеті її автор - фахівець в області цифрової культури - розповів кореспонденту радіо Ватикану про роль Інтернету в становленні християн:

«Наше життя - це життя в громаді, і його складають людські стосунки: воно реалізується через них. Соціальні мережі - це місця, де вибудовуються наші взаємини. Коли ж вони руйнують наше сприйняття спільнотного життя, Інтернет перетворюється на місце втечі. Ми повинні турбуватися, коли мережа ризикує перетворитися на паралельне життя, і часто це відбувається, коли у нас вже гора проблем. В цьому випадку цифрові засоби масової інформації тільки розхитують взаємини, що вже втратили рівновагу».

О. Падріні зазначив, що соціальні мережі збагачують можливості людини, переміщаючи окраїни до центру. По суті, вони є способом, яким «Господь виштовхує нас з наших деколи задушливих маленьких світів». Існують прекрасні свідоцтва «розумного та творчого використання мережі з боку духовенства, але в цілому, - зазначив о. Падріні, - ми потребуємо інтегрованого виховання. Побоювання ректорів семінарій про те, що семінаристи проводять дуже багато часу в Інтернеті, можуть бути цілком обґрунтованими, однак слід задатися питанням: «Наскільки повноправно присутня ця тема в виховних програмах? Якщо вона взагалі не становить собою табу, то перед нами ще дуже довгий шлях».

«Для нас, священиків, ніщо не може залишатися поза пастирським контекстом, - підкреслив автор книги. - Коли ми починаємо розділяти речі в нашому житті, щось перестає працювати і зростає небезпека, що в кінцевому результаті щось виявиться в гетто і запустінні».

«В Інтернеті дуже багато молитовних груп. Якщо добре подумати, то молитва, по суті, є найбільш віртуальною річчю, але також і реальною: до неї не можна доторкнутися, але вона має силу; вона невидима, але вона існує». Досвід молитви в мережі, зазначив о. Падріні, важливий і плідний, він допомагає сконцентрувати наші насущні турботи і усвідомити відповідальність за власні слова. Пастир, який широко використовує соціальні мережі, повинен також розуміти, що мета його присутності в Інтернеті - не створення позитивного враження на молодь, але передусім його свідоцтво, підкреслив о. Паоло Падріні.