Методій Патарський
  • Срд, 03/07/2013 - 00:39

Священномученик Методій, єпископ Патарський – єпископ Патару в Лікії, мученик, святий Католицької і Православної Церков, отець Церкви.

Єронім зі Стридону пише у своїй книзі «Про видатних мужів», що «Методій був єпископом Олімпу в Лікії,  потім Тиру».

Методій у своїх творах провадить боротьбу проти вчення Орігена, особливо щодо передіснуванні душі, воскресіння тіл. Є автором також моральних повчань та тлумачень Святого Письма. Більшість творів збереглися до наших днів лише у фрагментах. Твори св. Методія включені до 18-го тому Patrologia Graeca.

Твори:
     Діалог: «Бенкет або про дівицтво». Трактат, написаний у формі наслідування «Бенкету» Платона, також відомий під назвою «Бенкет десятьох дів», (PG, 18, 27-220).
Методій описує розвиток моральної свідомості людства, від стосунків кровозмішання, через багатоженство до моногамних шлюбів. Дівицтво (цнотливість), як найдосконаліший стан, є кульмінацією цього розвитку. Підкреслює також гідність шлюбу, запитуючи: Чи існували б діви, якби не було дружин?
     «Про свободу волі»
     «Воскресіння»
     Серія книг: «Проти Порфирія»
     Численні екзегетичні листи

Літургійний спомин святого єпископа і мученика у Римо-Католицькій Церкві 18 вересня, а за Українсько-візантійським календарем – 3 липня.