Метою реформи медіа є краще служити Церкві
  • Суб, 06/05/2017 - 20:59

Від 3 до 5 травня 2017 р., у Ватикані відбувалося перше Пленарне засідання Секретаріату з питань комунікації Святого Престолу, який Папа Франциск заснував 27 червня 2015 року. У промові до членів дикастерії Святіший Отець наголосив на необхідності реформи ватиканських медіа для того, щоб у найкращий спосіб відповісти на вимоги місії Церкви. Префект цього Секретаріату монсеньйор Даріо Едоардо Віґано розповів про цю подію в інтерв’ю для Ватиканського Радіо.

Він зазначив, що це було перше Пленарне засіданням новоствореної дикастерії Римської Курії, а тому на цю подію покладалися великі надії. За його словами, це був гарний і важливий момент взаємного збагачення, під час якого зустрілися всі члени Секретаріату, серед яких є кардинали, архиєпископи, єпископи, миряни, серед яких – дві жінки. «Все це означало відчути подих насправді вселенської Церкви, – підкреслив монсеньйор Віґано, – від Азії до Африки, від Лівану до Сполучених Штатів Америки».

Він розповів також про перший документ, який має на меті опублікувати Секретаріат з питань комунікації Святого Престолу. Він буде присвячений темі цифрової культури та включатиме ідеї й думки представників Церкви з усього світу. На думку Префекта Секретаріату, ця тема є важливою не тільки для зовнішнього світу, але й для самої Церкви: для євангелізації, катехизації, а також для формування священиків у семінаріях. «Це одна з тем, – підкреслив він, – яка завжди випливає під час візитів ad Limina, тобто, під час зустрічі з Папою єпископів різних помісних Церков, які відвідують також Секретаріат з питань комунікації».

Далі монсеньйор Даріо Віґано розповів про те, що його найбільше вразило у промові Папи Франциска до членів дикастерії. Він підкреслив, що Святіший Отець, насамперед, закликав присутніх з рішучістю ступати вперед, але, одночасно, з покірністю та здатністю слухати. Папа наголосив також, що, незважаючи на славне минуле Церкви, ми не повинні прив’язуватися до нього, а бути готовими служити в теперішньому світі. Префекта теж вразили слова Єпископа Риму про те, що у сфері комунікації неможливо працювати наодинці, а потрібно працювати спільно, в команді, і що плід праці є плодом зрілості команди.

На завершення інтерв’ю монсеньйор Віґано розповів про плани щодо подальшого здійснення реформи ватиканських засобів суспільної комунікації. Він зазначив, що члени Пленарного засідання подали певні вказівки. По-перше, вони запропонували проводити зустрічі з головами Комісій у справах комунікації, що діють при різних Єпископських конференціях для того, щоб розповісти їм про реформу та ознайомитися з їхніми вимогами. По-друге, сприяти обмінові досвідом та бібліографією у мережі між медійними факультетами вищих навчальних закладів. І, по-третє, наступними місяцями надалі працювати над опрацюванням згаданого документа та його оприлюдненням.