«Ми, християни, маємо нести болі світу перед очі Всевишнього і прохати: «Якщо можеш, поможи нам», - єпископ Йосиф (Мілян)
  • Пон, 11/04/2016 - 16:35

«Очевидно, ми всі сьогодні з євангельським чоловіком могли б сказати: «Вірую, Господи, поможи моєму невірству», але не є великою кривдою та проблемою те, що маємо мало віри. Бо якщо наша віра є як гірчичне зерно, то, за словами Спасителя, ми можемо нею пересувати гори, а якщо навіть менша, то проситимемо Бога: «Поможи моєму невірству».
 

Цими думками 10 квітня 2016 року ділився владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київський, очоливши Архиєрейську Божественну Літургію в храмі Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ у м Ірпінь, що на Київщині.

Єпископа зустріли в парафії віряни на чолі з парохом храму о. Мирославом Латинником та його сотрудником о. Віталієм Воєцою.

У вітальному слові о. Мирослав зазначив, що вірним УГКЦ м. Ірпінь надзвичайно приємно вітати владику на цій землі та в новому храмі, який нещодавно освятив Блаженніший Святослав. «Це незвичайна подія для нас та нашого міста», - наголосив священик.

При вході до храму єпископа чекали найменші парафіяни, які віршами та з хлібом і сіллю його вітали. Опісля архиєрей освятив у храмі новий тетрапод і проскомидійник, які нещодавно були там встановлені. Після цього владика Йосиф очолив Архиєрейську Божественну Літургію.

Проповідуючи Слово Боже, єпископ на прикладі Євангелія говорив про проблеми, які сьогодні дотикають кожного українця: «Ми переживаємо, що Нідерланди не зрозуміли ситуації на Сході Європи, нас тривожать Мінські переговори, ми переживаємо за політичні події, які діються в нашій державі, маємо й багато інших клопотів… але погодьтеся, що сьогодні багато проблем є саме в наших родинах... Сьогодні часто чуємо від старших, що діти їх не слухають та не звертають увагу на їхні повчання. У багатьох родинах сьогодні немає діалогу, спільної розмови. Діти не чують батьків і дуже часто діти кажуть, що їх не чують батьки».

Ведучи далі, владика Йосиф зазначив, що справа в загальносвітовій проблемі «духа», про якого Господь каже: «Нечистий, глухий і німий душе, вийди з нього і не повертайся». За словами проповідника, якщо роздумувати над цією проблематикою в контексті суспільного, родинного та політичного життя, то здається, що немає виходу із ситуації: «Якщо ми в мові закриємося перед найближчими, якщо ми закриємося слухом на мову світу, мову пересторог і проблем, то справді це є гріх, який є без мови і без слуху, який не чує, і не бачить, і не промовляє. Тому ми, християни, маємо ці болі світу нести перед очі Всевишнього і прохати так, як це зробив батько з Євангелії: «Якщо можеш, поможи нам». Тоді наступить початок переміни, адже «Все можливо тому, хто вірує».

«Дивлячись прагматично на ситуацію в Україні, - зазначив владика, - можна зробити висновок, що ми ніколи не вийдемо з цих проблем, в яких сьогодні знаходимося. Тому люди віри, які бачать дальше та глибше, які вміють провадити діалог, скерують своє слово та свій слух до Бога, який може все для тих, які вірують».

Далі єпископ зауважив: «Очевидно, ми всі сьогодні з євангельським чоловіком могли б сказати: «Вірую, Господи, поможи моєму невірству», але не є великою кривдою та проблемою те, що маємо мало віри. Бо якщо наша віра є як гірчичне зерно, то, за словами Спасителя, ми можемо нею пересувати гори, а якщо навіть менша, то проситимемо Бога: «Поможи моєму невірству».

Завершуючи проповідь, владика зазначив: «Здається, всі без винятку розуміємо, що стан війни, проблеми Криму, економічні проблеми, офшори, теракти, зради, обстріли та смерті, не закінчаться ніколи… Але маємо великий шанс - через нашу віру, через віру у всемогутнього Бога, через те що прийдемо до Господа, каючись зі своїх провин, і проситимемо допомогти нашому невірству - воскресити давню славу та силу нашій матері - землі і державі. Станеться це тоді, коли воскресне Бог у гробі нашої душі, коли Він оживить собою всю нашу наснагу, працю, готовність до діалогу з людиною і в молитві з Богом. Тоді Він почує нас!» - наголосив архиєрей.

По завершенні Божественної Літургії єпископ подякував духовенству та парафіянам за труд, який вони при парафії посвячують на славу Божу.

Цього дня єпископ приватно спілкувався з парафіянами на подвір'ї храму, де також провів коротку зустріч із спільнотою чоловіків «Лицарі Колумба». Розмовляючи з ними, владика висловив радість від присутності та активної діяльності цієї спільноти при парафії УГКЦ в Ірпені.