Ми на дорозі до воскресіння! На загальній аудієнції з Папою Франциском 4 грудня 2013
  • Срд, 04/12/2013 - 14:17

Якщо віримо у Христове воскресіння, то не можемо не вірити у те, що Він не залишить нас помирати. На цьому наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 4 грудня 2013 р., зазначаючи, що віра у воскресіння тіла не є простою і очевидною, адже у цьому світі «не є легко збагнути майбутню дійсність». Але нам у цьому допомагає Євангеліє, адже факт Христового воскресіння є підтвердженням існування воскресіння мертвих.

«Насамперед, – зауважив Святіший Отець, – саме Священне Писання вміщує шлях до повноти віри у воскресіння мертвих. Вона виражається через віру у Бога Творця цілої людини – душі і тіла, і через віру у Бога Визволителя, Бога, Який вірний завітові зі Своїм народом». Пророк Єзекеїл розповідає про видіння, у якому бачив, як до життя повернулися висохлі кості, що є вираженням надії майбутнього воскресіння, «відродження переможеного та приниженого народу».

Сповнення цього об’явлення у Новому Завіті здійснює Ісус, пов’язуючи віру у воскресіння зі Своєю особою, кажучи: «Я – воскресіння і життя». Це Господь Ісус «воскресить останнього дня тих, які увірували в Нього. Ісус, – вів далі Папа, – прийшов до нас, став людиною, як ми, в усьому, крім гріха, і, таким чином, Він узяв нас з Собою на дорогу повернення до Отця». У цьому контексті Наступник святого Петра закликав пам’ятати, що ми є «учнями Ього, який прийшов, приходить щодня та прийде наприкінці. І якщо зможемо якомога більше усвідомлювати цю дійсність, то щоденність втомлюватиме нас менше, ми менше будемо в’язнями проминаючого, та готовішими з милосердним серцем поступати вперед дорогою спасіння».

Але що саме означає це воскресіння? Воно, як пояснив Святіший Отець, станеться останнього дня, наприкінці світу, завдяки діянням Всемогутнього Бога, Який силою Христового воскресіння поверне життя нашому тілу, знову з’єднуючи його з душею. І в цьому – фундаментальне пояснення: «Тому що воскрес Ісус, воскреснемо і ми». Але до тієї переміни нашого тіла ми приготовляємося у цьому житті «через наші взаємини з Ісусом у Святих Тайнах, особливо, Пресвятій Євхаристії». «Як Ісус воскрес зі Своїм тілом, але не повернувся до земного життя, так само й ми воскреснемо з нашими тілами, які будуть переображені у прославлені тіла, духовні тіла», – сказав Папа, наголошуючи, що це не обман. У цьому контексті він двічі перепитав слухачів, чи вони дійсно вірять у те, що Ісус воскрес, додаючи: «І якщо Ісус живий, невже ви думаєте, що Він залишить нас помирати і ніколи не воскреснути? Ні! Він чекає на нас. І тому що Він воскрес, силою Його воскресіння воскреснемо й ми усі!».

Однак, за словами Святішого Отця, ми вже цьому житті беремо участь у Христовому воскресінні. Адже «якщо правдою є те, що Ісус воскресить нас наприкінці часів, то також під певним аспектом правдою є те, що з Ним ми уже воскресли». Бо вічне життя «розпочинається вже в цій миті», прямуючи до кінцевого воскресіння. Адже у Хрищенні «ми занурені у Христові смерть і воскресіння» та «беремо участь у новому житті». «Тому, – підсумував Папа, – очікуючи останнього дня, ми вже у собі самих маємо засів воскресіння, який випереджує повне воскресіння, яке отримаємо у спадщину. А тому тіло кожного з нас є відлунням вічності, а тому його слід завжди шанувати, а особливо слід шанувати і любити життя тих, які страждають, щоб вони відчули близькість Божого Царства, тих умов вічного життя, до якого прямуємо. Ця думка додає нам надії. Ми – на дорозі до воскресіння».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va